Gå till sidans huvudinnehåll
Dans

Touched

Dansverk av Johan Inger. Dansverk av Imre och Marne van Opstal

Danskväll om människans (gem)ensamma liv.

 • Längd

  Ca 2 timmar 20 minuter, inkl. 35 min paus.

 • Spelas

  31 mars — 04 maj 2023

 • Scen

  Stora scenen

 • Genre

  Dans

 • Pris

  335–400 kr

 • Tillgänglighet

Världspremiär för två dansverk! Kritikerrosade svensken Johan Inger möter det hajpade, nederländska syskonparet Imre och Marne van Opstal.

Kvällens koreografer tillhör två generationer men har en gemensam bakgrund som dansare i prestigefulla Nederlands Dans Theater (NDT). Gemensam är också deras nyfikenhet på människans väsen, i Touched uttryckt genom två verk om hur naturkatastrofer väcker både trauman och medmänsklighet.

”Dans med en briljans som både imponerar och berör.” (GP) 
”Högst drabbande.” (GP) 
”Episk tyngd.” (DN) 
”Sveriges starkaste danskompani.” (DN) 
”Visuellt starkt och övertygande.” (SvD) 
”Fängslande nya dansverk.” (DN) 
”Dans som ger hopp.” (SvD) 
”Alldeles underbart.” (Borås Tidning) 

Dust and disquiet

av Johan Inger 

Johan Inger har skapat verk för framstående danskompanier över hela världen, varit konstnärlig ledare för Cullbergbaletten och huskoreograf för Nederlands Dans Theater (NDT). Hans senaste verk i Göteborg var det suggestiva Falter (2010), med nio dansare och 64 rep. 

Inspirationen till det nya verket Dust and disquiet fick Johan Inger i Spanien, där han är bosatt:

2021 hade vi ett vulkanutbrott i La Palma. Det blev så symboliskt när lavan började sippra nerför vulkanen. Man såg en kyrka som svaldes, sedan en skola och så vidare. Det gick så långsamt, men man visste precis vart det var på väg och inget kunde göras. Jag tyckte det var talande för vår tid och det ligger som ett slags grund för det här stycket.

Utan att låta för dystopisk vill jag ställa frågan: Är vi för självdestruktiva? Kommer vi att kunna lösa de utmaningar mänskligheten står inför?

Förutom nyskriven musik av Amos Ben-Tal innehåller Dust and disquet även inspelad musik av Polarpristagaren Arvo Pärt (”Fratres” och ”My heart is in the Highlands”) och Pete Harden.

Video

Bilder av Dust and disquiet

To kingdom come

av Imre och Marne van Opstal