Gå till sidans huvudinnehåll

Mellika Melouani Melani

Regissör

Regissör Brudköpet

Mellika Melouani Melani var konstnärlig chef på Folkoperan 2011–2020. Idag är hon frilansande regissör på teatrar och operahus.

Efter avslutad skådespelarutbildning vid Teater- och Operahögskolan i Göteborg var hon under närmare tio år verksam som skådespelare, mot slutet av perioden alltmer övergående i regi. Hon har verkat inom en konceptuell performancetradition som utgår från professionella skådespelare och vanliga människor som deltar i ”försöken”, som hon kallar koncepten. 2011 erhöll hon svenska teaterkritikernas pris för Carmen, Babel och Arabiska Mäns Mobbade Kroppar.

Hennes ledarskap för Folkoperan kännetecknades av visionen om ’orädd opera’. Vanliga människor tog plats på scen i ”konsertanta koncept” dvs koncept för kör- och orkesterverk. Nydanande Carmina Burana, baserad på 80-åriga damers livsberättelser, gick för utsålda hus i tre år. Under senare år har uppmärksamhet rönts bland annat för tolkningarna av Maskeradbalen, Carmina Burana, La traviata och Idlaflickorna av Kristina Lugn på Göteborgs Stadsteater. På Folkoperan regisserade hon även Amforta av Jonas Forssell, Mozarts Requiem, Turandot, Haydns Skapelsen och Tolvskillingsoperan. Senast regisserade hon Karolina Eiriksdottirs nyskrivna Bly på Piteå Kammaropera. 2024 väntar Luft av Line Tjornhoj på Den Kunglige Opera i Köpenhamn.