Gå till sidans huvudinnehåll

Stephen Langridge

Regissör

Stephen Langridge var konstnärlig chef för Opera/drama på GöteborgsOperan 2013-2019. Idag är han verksam som konstnärlig ledare för Glyndebourne Festival. Han har varit internationellt verksam som opera- och teaterregissör i många år och hans arbete vilar på en övertygelse om att musikteater är en naturlig och dynamisk form av mänskligt uttryck som alla bör ha tillgång till, både som kreativ deltagare och som publik.

Efter att ha studerat dramatik på Exeter University arbetade han som biträdande regissör i flera år, främst för det experimentella kompaniet, Opera Factory, men också på Covent Garden, Opera North och Scottish Opera. Under sin karriär har Stephen varvat sina engagemang vid de stora operascenerna med uppsättningar i okonventionella sammanhang, till exempel Julius Caesar och West Side Story som han satte upp med interner i brittiska fängelser samt ett stort mångkulturellt projekt i sydafrikanska kåkstäder.

På GöteborgsOperan har Stephen regisserat Rehnguldet, Valkyrian, Figaros bröllop, Elektra och Hamlet samt den nyskrivna operan Shanghai, skapad för en inkluderad ensemble.

Bland hans många övriga produktioner kan nämnas Carmen på Grekiska nationaloperan i Aten, Theodora på Theatre des Champs Elysses, Parsifal och Birtwistles The Minotaur på Royal Opera House, Covent Garden, Lohengrin på Kungliga Operan och Madame Butterfly på Den Norske Opera & Balett samt La Damnation de Faust på Lyric Opera i Chicago och Rigoletto på Volksoper i Wien. Hans Otello på Salzburgfestivalen sattes också upp på Teatro dell’Opera di Roma.

År 2017-2018 var Stephen Humanitas gästprofessor i operastudier vid New College, University of Oxford.

Under sin karriär har Stephen Langridge varvat sina engagemang vid de stora operascenerna med uppsättningar i okonventionella sammanhang, till exempel Julius Caesar och West side story som han satte upp med interner i brittiska fängelser samt ett stort mångkulturellt projekt i sydafrikanska kåkstäder.