Gå till sidans huvudinnehåll

Susanna Stern

Sopran

Susanna Stern studerade vid Operahögskolan i Stockholm, där hon tog examen 2009. Redan under studietiden debuterade hon på Folkoperan som Ännchen i Friskytten och sjöng Flaminia i Haydns Livet på månen på Drottningholms Slottsteater. Hon framträdde även i roller som Susanna i Figaros bröllop och Despina i Così fan tutte. Sommaren 2010 innefattade Zerlina i Don Giovanni på Drottningholm (även sänd i SVT).

De senaste säsongerna har Susanna Stern framträtt som Ceres i Joseph Kraus opera Proserpin vid Confidencen Opera & Music Festival, La Grande Vestale i fria operakompaniet Kamraternas produktion av Spontinis La Vestale och i titelrollen i Benjamin Staerns opera Snödrottningen på Kungliga Operan och på Malmö Opera.

Hon har gästat Piteå Kammaropera i rollen som Kvinnan i BLY av Karólína Eiríksdótter, Norrlandsoperan som Donna Anna i Don Giovanni och hon har medverkat i världspremiären av Philip Glass opera Cirkus Days and Nights med Cirkus Cirkör och Malmö Opera i rollen som Julia Pastrana, a circus artist.

Susanna Stern gjorde sin debut vid Kungliga Operan 2011 med Amor i Mats Eks hyllade produktion av Orfeus och Eurydike. Hon har sedan dess kunnat ses i flera olika roller där så som Romilda i Xerxes, Norina i Don Pasquale, Nattens drottning i Trollflöjten, Grevinnan i Figaros bröllop, Musetta i La bohème, Freia i Rhenguldet och Gerhilde i Valkyrian.

Susanna Stern har gästat Malmö Opera och sjungit Helma i Hans Gefors opera Parken, Syster Constance i Poulencs Karmelitsystrarna, Frasquita i Carmen, Ilia i Idomeneo, samt Julia i Gounods Romeo och Julia och på Folkoperan har Susanna sjungit sopranpartiet i en scenisk version av Haydns Skapelsen.

Som konsertsångerska framträder Susanna Stern i verk som Händels Messias, Haydns Skapelsen, Mozarts Requiem, Kröningsmässa, Exsultate Jubilate och C-mollmässa, Vivaldis Gloria och Brahms Ein deutsches Requiem.

Susanna Stern tilldelades 2008 års Jenny Lind-stipendium. Hon har även mottagit stipendier från Kungliga Musikaliska Akademien, Drottningholmsteaterns vänner och Anders Sandrews Stiftelse.