Gå till sidans huvudinnehåll

Operan i skolan

”Operan i skolan” samlar GöteborgsOperans arbete med skolor. På den här sidan ser du exempel på hur du som är pedagog kan arbeta med oss. Du är alltid välkommen att kontakta vår teaterpedagog med förfrågan om andra samarbeten och lösningar.

Skapa projekt för att väcka frågor och diskussion kring #metoo rörelsen och Figaros bröllop

Följ en föreställning

Vill du och din klass följa en föreställning på riktigt nära håll? I tre steg får du och din klass följa en aktuell föreställning. Först får ni besök av vår teaterpedagog för en timmes workshop i klassrummet. Vid nästa träff kommer ni till oss på GöteborgsOperan för en rundvandring – där vi om möjligt kikar in på en repetition – och kanske en workshop om det som föreställningen handlar om. Vid tredje träffen går vi på föreställningen tillsammans.

”Följ en föreställning” ser olika ut från gång till gång beroende på vilka tider som passar och vad som händer i huset men visst låter det spännande? Ta kontakt med vår teaterpedagog på david.oest@opera.se så berättar han gärna mer.

Observera att antalet klasser är begränsat. Vi tar emot en klass per stadium. Priset är 50 kronor per elev. Bokningar för spelåret 2023/2024 öppnar den 15 juni.

Tala scenkonst – tala liv

Detta vänder sig till dig som är pedagog. Att se en föreställning är en bra grund för att tala om livet. Med utgångspunkt i våra tre konstformer opera, dans och musikal får du, tillsammans med andra pedagoger, se en föreställning och sedan prata om livet utifrån en speciell samtalsmetod. Vi träffas vid tre tillfällen, varav ett är när vi ser föreställningen, och du måste kunna alla tre tillfällen för att deltaga.

Tala scenkonst – tala liv är en samtalsmetod utarbetad inom Sensus studieförbund, och som ursprungligen hette Tala film – tala liv. Deltagarna ser en film eller en föreställning och samtalar utifrån sina egna erfarenheter, tankar och känslor, dels i grupp, dels var och en utan att bli avbruten. Första tillfället fokuserar på att få en ingång till samtalet utifrån tre nycklar: en känsla, en person samt en scen.

Höstens studiecirklar av Tala scenkonst – tala liv:

Musikalen Wicked (20 september, 27 september samt 4 oktober)
Dansföreställningen In a heartbeat (30 november, 7 december samt 11 december).

Du måste kunna delta alla tre datum. Kostnaden är 150 kr, vilket är priset för föreställningsbiljetten. (Detta ska betalas vid biljettköp någon vecka innan studiecirkeln börjar.)

Anmäl dig till

David Oest, teaterpedagog Skapa Opera/drama
david.oest@opera.se

Lärare ser på scenkonst hösten 2023

Med den här kursen får du som lärare verktyg att stärka elevernas möjlighet till att möta scenkonst, både i upplevelsen och i samtalet. Att uppleva konst är en demokratisk rättighet och ingår i skolans bildningsuppdrag.

Kursen sträcker sig från oktober till december, kvällstid med sju träffar på onsdagar/torsdagar. Kursstart 4 oktober på Backa Teater. ”Lärare ser på scenkonst” arrangeras av Backa Teater i samarbete med GöteborgsOperan och kulturförvaltningen i Göteborgs Stad.

För detaljerad kursinformation och anmälan se: https://stadsteatern.goteborg.se/backa-teater/for-larare/lararkurs/

Kontakt

Anna Karlander, koordinator Skapa Dans
anna.karlander@opera.se

Kontakt

Anna Karlander

Koordinator Danskompani och Skapa Dans

anna.karlander@opera.se