Gå till sidans huvudinnehåll

Sverigepremiär

21 september 2024 på GöteborgsOperans stora scen. Spelas tom 12 april 2025

Biljettsläpp

11 april allmänt biljettsläpp, (26 mars abonnemang)

Få påminnelse innan biljetterna släpps

En av Sveriges mest mångsidiga artister, Ola Salo, spelar i höst den excentriske godisfabrikören Willy Wonka när Charlie och chokladfabriken får Sverigepremiär på GöteborgsOperan, baserad på Roald Dahls klassiker Kalle och chokladfabriken.

– Jag är enormt peppad på att få porträttera en så ikonisk karaktär. Det är verkligen en drömroll för mig, säger Ola Salo.

Läs pressmeddelandet

Porträttbild på Ola Salo som står framför en svart fond.Foto: Johan Tholson

På rollistan finns några av Sveriges mest meriterade musikalartister – och arbetet med att hitta de barn som ska spela titelrollen Charlie pågår just nu.

Team

DIRIGENT OCH MUSIKALISKT ANSVARIG Michael England
REGI Mattias Carlsson
KOREOGRAFI Simen Gloppen
SCENOGRAFI Lucy Osborne
KOSTYMDESIGN Rachael Canning
LJUSDESIGN James Farncombe

I rollerna

WILLY WONKA Ola Salo
CHARLIE BUCKET Meddelas senare, casting pågår
FRU BUCKET, CHARLIES MAMMA Karin Mårtenson Ghods
JOE, CHARLIES FARFAR Lars Hjertner
JOSEPHINE, CHARLIES FARMOR Zorka Hunjak
GEORGE, CHARLIES MORFAR Timo Nieminen
GEORGINA, CHARLIES MORMOR Ingahlill Wagelin
AUGUSTUS GLOOP Robert Sillberg
FRU GLOOP, AUGUSTUS MAMMA Carina Söderman
VERUCA SALT Julia Carlström
HERR SALT, VERUCAS PAPPA David Lundqvist
VIOLET BEAUREGARDE Amanda Lindgren
HERR BEAUREGARDE, VIOLETS PAPPA Sami Yousri
MIKE TEAVEE Oskar H Olsson
FRU TEAVEE, MIKES MAMMA Åsa Fång
REPORTRAR JERRY OCH CHERRY Tobias Ahlsell och Anders Wängdahl

Ensemble

Johanna Abenius, Malick Afocozi, Lisa Agby, Jesper Blomberg, Hanna Brehmer, Hampus Engstrand, Julia Forssell, Hilma Gudjonsdottir, Tord Hansson, Henrik Hjärne Jöneby, Tova Hollender, Pia Lauritzen Albrecht, Hanna Lindblad, Oscar Linder, Micaela Sjöstedt, Lina Svahn Larsson, Jacob Walleberg, Elias Wallin.

Upphovspersoner m.m.

Manus David Greig. Musik Marc Shaiman. Sångtexter Scott Wittman och Marc Shaiman.
Baserad på Roald Dahls roman.
Sånger från 1971 års filmversion av Leslie Bricusse och Anthony Newley.
Presenteras i överenskommelse med Music Theatre International.
Spelas på svenska i ny översättning av Erik Fägerborn. Textas på svenska och engelska.

Handling

Musikalen Charlie och chokladfabriken följer Roald Dahls underbara berättelse om den fattiga, godhjärtade och godisälskande pojken som växer upp nära Willy Wonkas mystiska och mytiska chokladfabrik. Godisfabrikören utlyser en fantastisk tävling: i fem chokladkakor har lika många guldbiljetter gömts och de barn som lyckas hitta dem kommer att bjudas in till chokladfabriken. Bland de lyckliga vinnarna finns flera bortskämda ungar – och Charlie. Men allt är inte så sött som det verkar innanför chokladfabrikens grindar. Besöket blir en både fantastisk och skrämmande resa, där de giriga straffas längs sockerängarnas vindlande stig.

Till slut får Charlie sin belöning – och den blir större och bättre än vad någon någonsin kunnat drömma om.

Charlie och chokladfabriken är en musikal för både vuxna och familjer med lite äldre barn. Drömfabriken GöteborgsOperan med sin omtalade musikalhistorik och avancerade scenteknik är den perfekta spelplatsen för denna berättelse.

Teamet

Musikaliskt ansvarig är den brittiske West End-dirigenten Michael England. För regi står Mattias Carlsson, som på GöteborgsOperan tidigare regisserat musikalen Crazy for you samt koreografin till Disneys Mary Poppins och Donizettis opera Kärleksdrycken. I Charlie och chokladfabriken samarbetar han bland annat med koreografen Simen Gloppen, scenografen Lucy Osborne, som stod bakom den fantastiska scenografin i GöteborgsOperans Cabaret, och kostymdesignern/dockmakaren Rachael Canning. Tillsammans med det övriga konstnärliga teamet skapar de en varm och välkomnande modern värld fylld av nostalgi, drömmar, en del otäckheter, finurliga godislandskap – och massor av choklad, så klart.

Bakgrund

Roald Dahls barnbok Kalle och chokladfabriken kom ut 1964. Den har filmatiserats två gånger; i versionen från 1971 gjordes den ikoniska rollen som Willy Wonka av Gene Wilder och 2005 av Johnny Depp. En tredje film, en prequel till boken med Timothée Chalamet i huvudrollen, beräknas få svensk premiär i december 2023. Musikalen hade världspremiär i West End 2013 – där den spelade fyra år i sträck! – och premiär på Broadway 2017.

Att romanens svenska namn ”Kalle” blivit det engelska, könsneutrala ”Charlie” när musikalen får Sverigepremiär beror på att både pojkar och flickor kommer att kunna söka titelrollen.