Gå till sidans huvudinnehåll

Jo Strømgren

Koreograf

Jo Strømgren är född i Norge. Han är koreograf, men också verksam som regissör, manusförfattare, scenograf och ljusdesigner. På 1980-talet började han dansa jazzbalett, och utbildade sig sedan i klassisk balett och koreografi på Statens Baletthøgskole i Oslo. Under några år arbetade han vid danskompaniet Carte Blanche i Bergen, både som koreograf och dansare. En skada satte dock stopp för vidare dans.

Sitt genombrott fick Stømgren 1995 med enmansshowen Schizo Stories. Som frilanskoreograf har han arbetat med ett fyrtiotal olika danskompanier, bland annat Ballet de l´Opera National du Rhin (Frankrike), Ballett Nürnberg (Tyskland), Kongelige Ballet (Danmark), Kungliga Baletten, Wiener Staatsoperballett (Österrike), Stadttheater Bern Ballett (Schweiz). Han är huskoreograf vid Norske Nasjonalballetten.

1998 startade han Jo Strømgren Kompani i Bergen, med syfte att producera samtida dans och teater. Kompaniet har framträtt i över 55 länder och har tilldelats en rad priser. 2003 regisserade han sin första långfilm, Destination Moscow. Han har regisserat två operor, Orfeus och Eurydike för Den Norske Opera och The Fairy Queen för Staatstheater Mainz.

Jo Strømgren har 150 produktioner bakom sig och har även skrivit ett tjugotal teaterpjäser som satts upp runt om i Norge och internationellt. För GöteborgsOperans Danskompani har Jo Strømgren skapat Herzschmerz (2009), och Utkanten (2011).

Jo Strømgren berättar om Fortet