Gå till sidans huvudinnehåll

Noetic

Dansverk av Sidi Larbi Cherkaoui

”’Noetic’ har blivit en ovanligt rik och fullödig koreografi”

GT/Expressen

Noetic trailer

Om Noetic

Mångfaldigt prisbelönade och ständigt aktuelle Sidi Larbi Cherkaoui skapade Noetic för GöteborgsOperans Danskompani tillsammans med ett framstående team bestående av skulptören Antony Gormley, modeskaparduon Les Hommes och kompositören Szymon Brzóska.

Här utforskas människans instinktiva behov av att i varje detalj strukturera sin tillvaro, och hennes längtan efter att göra sig fri från reglerna och upptäcka vad som finns bortom dem. Med ömsom mekaniska, ömsom flödande, klassiska rörelser bygger, förändrar och river dansarna verkligheten.

Sidi Larbi Cherkaoui har rötter i både den marockanska och den centraleuropeiska kulturen. Hans konstnärskap har präglats av mångårig medverkan i belgiska Les Ballets C de la B, vars arbete tillhör det mest spännande som hänt inom dansen under de senaste decennierna. Cherkaoui är känd för att förena konstarter, kulturer och traditioner.

Hans danskompani Eastman utsågs till en av tre europeiska kulturambassadörer 2013. Den harmoniska och känslosamma musiken i Noetic är komponerad av Szymon Brzóska för GöteborgsOperans Orkester.

Antony Gormley är välkänd för sina skulpturer, installationer och offentliga konstverk som undersöker den mänskliga kroppens förhållande till rummet. Sedan 70-talets skulpturer har han fortsatt att med ett kritiskt engagemang konfrontera våra grundläggande frågor om var människan befinner sig i relation till naturen och kosmos, både med sin egen kropp och andras.

Antony Gormley och Sidi Larbi Cherkaoui har tidigare samarbetat i tre verk: Sutra, Babel och Zero Degrees. Hans scenografi för Noetic förlänger dansarnas kroppar samtidigt som den är byggnadsdelar för att skapa en arkitektur för individuellt och gemensamt agerande.

Team

Koreografi – Sidi Larbi Cherkaoui
Nyskriven musik – Szymon Brzóska
Scenografi – Antony Gormley
Kostymdesign – Les Hommes
Dramaturgi – Adolphe Binder
Ljusdesign – David Stokholm

Koreografassistent – James O’Hara, Elias Lazaridis, Helder Seabra

Livemusiker

Alternerande:

Traditionell japanskt slagverk (taiko) & harpa (koto) – Tsubasa Hori, eller
Traditionell japanskt slagverk (taiko), slagverk (kokyu) och flöjt (fué) – Shogo Yoshii
Sångsolist – Miriam Andersén

Information

Längd – 55 min
Dansare – 19
GöteborgsOperans Orkester (Inspelat på turné)
Världspremiär 8 mars 2014, GöteborgsOperan

Verket skapades i samarbete med dansarna i GöteborgsOperans Danskompani.

Musik

1. Intro (solo slagverk)
2. Chaconne & Fugato
3. Fugato Repercussion
4. Carpe Diem
5. Plato, Book II
6. In Perpetuum
7. Horacio, Carmen
8. Construxi
9. Plato, Book IX

Agenter, programläggare för scener och festivaler

För tillgång till föreställningsprogrammet, pressbilder, eller en film av hela föreställningen, skicka en e-postförfrågan till danskompani@opera.se. Välkommen!

Bilder ur Noetic

Foto:  Mats Bäcker

Arbetsprocessen för Noetic

Intervjuer med Antony Gormley, Sidi Larbi Cherkaoui och Szymon Brzóska