Gå till sidans huvudinnehåll

I livets virvelvind

GöteborgsOperans Danskompani söker modet att välja det oväntade för att skapa konst så vacker, utmanande och oförutsägbar som livet i sig. Säsongen 2021/2022 speglar just detta. Det blir en säsong med kompromisslös, djärv och banbrytande danskonst, som lyfter fram kvinnliga artister.

Aldrig förr har vi blickat mot en ny säsong med sådant hopp och sådan ödmjukhet. Det senaste året har inte bara visat på vikten av att öva oss i acceptans och tacksamhet, det har också uppmuntrat oss att hitta möjligheter i begränsningarna. Världen har längtat efter inspiration och stimulans och efter att få dela fysiskt utrymme och tid med varandra. Kultur är en central och grundläggande del av livet och samhället och vi längtar efter att återförenas med vår publik och dela vår konst.

Vi vill att ni känner dragningskraften från livets virvelvind i Hurricane av den enastående Yoann Bourgeois, att ni sitter som på nålar när tidens bjälke far fram i Continuim av Paul Blackman och Christine Gouzelis. Givetvis vill vi inte att ni missar Here not here, av den erkända brittiska koreografen Maxine Doyle och den fascinerande scenografen och konstnären Es Devlin, ett verk som tar er med på en labyrintliknande upptäcktsfärd i operahuset. En av världens mest eftertraktade koreografer, Sharon Eyal, kommer tillbaka med ett nytt verk skapat för 15 av våra dansare, som kommer att bära kostymer skapade av ingen mindre än Diors designchef Maria Grazia Chiuri.

Alan Lucien Øyen väljer barnets perspektiv i ett nytt, lekfullt och fängslande verk med en scenografi i flera lager. Damien Jalet, koreografen av det enormt framgångsrika verket Skid, kommer tillbaka med ännu ett mästerverk skapat för de fantastiska dansarna i GöteborgsOperans Danskompani.

Vi vill också visa barnen scenkonstens magi. Astronaut av Carl Olof Berg kommer att framföras i skolor, i regionen och på vår lilla scen. Verket tar avstamp i fysiska och psykiska utmaningar – en inspirationskälla är NASA:s första kvinnliga expedition till månen år 2024.

Vi fortsätter att ge näring åt våra dansares talang i ett inspirerande samarbete med det hyllade kompaniet Nederlands Dans Theater som skapar en plattform för nya kvinnliga koreografer.

Vidare kommer GöteborgsOperans Danskompani att fortsätta sin internationella exponering med föreställningar i Paris, Grenoble, Aix-en-Provence, Ludwigshafen, Tourhout, Oslo, Moskva och St. Petersburg.

Sist men inte minst går vår andra dansfestival av stapeln i maj 2022. Vår första festival 2019, var en stor framgång både konstnärligt och publikt.

Förutom våra föreställningar fortsätter vi med öppna repetitioner, eftersnack, samtal, fysiska introduktioner och deltagande för barn och unga.

Vi är oerhört stolta över säsongen 2021/2022 och vi längtar efter att dela utrymmet med dig.

Välkommen till GöteborgsOperan – stället att hänga på!

— Katrín Hall, konstnärlig chef GöteborgsOperans Danskompani 

Dans på GöteborgsOperan våren 2022

D and A – världspremiärer

Dansverk av Damien Jalet och Alan Lucien Øyen
Spelas 18 mars – 21 april på Stora scenen

Dansfestival

20–22 maj på Stora scenen, Lilla scenen samt i foajén

 

Koreografer 2021/2022