Gå till sidans huvudinnehåll

Frågor och svar om vaccinationsbevis

Här har vi samlat svaren på era vanligaste frågor.

Vaccinationsbevis införs den 1 december. Vad innebär det?

Den 1 december införs krav på vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med över 100 personer.

Fr.o.m. den 1 december behöver du visa biljett, vaccinationsbevis samt legitimation när du besöker oss. (Både biljetten och vaccinationsbeviset kan vara utskrivna eller finnas digitalt i din mobiltelefon.) Räkna med extra tid för detta när du planerar ditt besök och kom till oss i god tid. Ha gärna din biljett och ditt vaccinationsbevis redo. Tänk på att det är ditt ansvar att se till att din mobiltelefon är laddad så att du kan visa upp biljett och vaccinationsbevis digitalt om du så önskar. 

Tänk även på att vaccinationsbevis har en begränsad giltighetstid – kontrollera att ditt är giltigt.

E-hälsomyndigheten har listat frågor och svar kring vaccinationsbevis, t.ex. vad som gäller för dig som har vaccinerat dig utomlands. Deras frågor och svar hittar du här ehalsomyndigheten.se/tjanster/covidbevis/svar-pa-vanliga-fragor-om-covidbevis/ och här ehalsomyndigheten.se/fragor-svar/ 

Observera: I enlighet med regeringens föreskrift kommer endast vaccinationsbevis att godtas, inte testbevis eller liknande. Den som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig behöver visa upp ett läkarintyg som styrker detta.

Vaccinationsbevis krävs för samtliga föreställningar och event i GöteborgsOperans regi.

Jag är fullvaccinerad men saknar vaccinationsbevis. Hur gör jag?

Om du är fullvaccinerad men ännu inte har ett vaccinationsbevis så finns information om hur du gör på E-hälsomyndighetens webbplats (ehalsomyndigheten.se)

Så här gör du som inte använder e-legitimation eller saknar folkbokföringsadress

Du som är under 18 år behöver i dagsläget inte visa vaccinationsbevis för att få besöka oss.

Jag har inte rätt till vaccinationsbevis. Hur gör jag?

Om du har biljett till en föreställning efter den 1 december, som är inköpt före den 19 november, och inte kan uppvisa vaccinationsbevis, kontakta oss på biljetter@opera.se eller 031-13 13 00.

Du som är under 18 år behöver i dagsläget inte visa vaccinationsbevis för att få besöka oss. Du som av medicinska skäl inte kan vaccinera dig behöver visa upp ett läkarintyg som styrker detta. 

Du som saknar vaccinationsbevis eller specialintyg och är 18 år eller äldre är välkommen att besöka oss efter att restriktionen har hävts.

Varför inför GöteborgsOperan vaccinationsbevis?

Vi är sedan tidigare överens med våra ägare (Västra Götalandsregionen, VGR) om att vi ska följa regeringens och Folkhälsomyndighetens riktlinjer och rekommendationer.

Vad gör ni i övrigt för att hjälpa mig att bidra till ett tryggt besök?

Fr.o.m. den 29 september är det varje individs eget ansvar att minska risken för smittspridning. Detta genom att hålla avstånd, tvätta händerna, stanna hemma vid symptom, etc. Vi ber dig som besöker oss att visa hänsyn både vid in- och utpassering och i köer till exempelvis garderoben och våra serveringar.

Vi fortsätter självklart att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Handspritstationer finns utplacerade på flera ställen i foajén, vi tvättar och spritar kontaktytor varje kväll och tipsar er gärna om att toaletter finns på alla våningsplan. Fr.o.m. den 1 december kontrollerar vi ditt vaccinationsbevis.

Vi uppmanar dig som känner sjukdomssymptom att stanna hemma. Du kan omboka din biljett fram t.o.m. 1 timme före föreställningen. Läs mer om byte och avbokning här

Kan jag köpa abonnemang för säsongen 2021/2022 nu?

Abonnemangen är pausade för säsongen 2021/2022. På grund av det hårda trycket på vår försäljningsavdelning har vi ingen möjlighet att erbjuda abonnemang innevarande säsong, trots lättade restriktioner.