Gå till sidans huvudinnehåll

Erik Rosenius

Bas

Erik Rosenius

Erik Rosenius har en kandidatexamen i klassisk sång från Kungliga Musikhögskolan samt en examen från Operahögskolan i Stockholm.

Sedan hösten 2021 är Erik en del av solistensemblen vid GöteborgsOperan. Dessförinnan, 2018–2020, var han medlem i den internationella operastudion vid Staatsoper Unter den Linden i Berlin. Han är också en del av dirigenten Barbara Hannigans projekt Equilibrium Young Artists.

Erik har sjungit roller som Nattvakten i Wagners Mästersångarna i Nürnberg under Daniel Barenboims ledning och Poliskommissarien i Strauss Rosenkavaljeren under Zubin Mehtas ledning på Staatsoper i Berlin. Han har även medverkat som Father Trulove i Stravinskijs Rucklarens Väg, dirigerad av Barbara Hannigan i Göteborg och på turné i Europa.

Erik har varit engagerad vid Kungliga Operan i bl.a. Strauss Salome och vid Unga på Operan i barnoperorna Den långa, långa resan och Min bror är Don Juan. Sommaren 2018 sjöng han rollen som Osmin i Opera Warbergs uppsättning av Mozarts Enleveringen ur seraljen under Andreas Erikssons ledning.

Erik är ofta anlitad som oratoriesångare och har bl.a. sjungit Mozarts Requiem med Münchenfilharmonin under Barbara Hannigan. Han har mottagit flera stipendier, däribland Kungliga Musikaliska Akademiens stipendium, Rosenborg-Gerhrman stipendiet och Kungliga Operans stipendium. 2018 vann han andra pris i Hjördis Schymberg Award.