Gå till sidans huvudinnehåll

Aimilios Arapoglou

Aimilios Arapoglou

Aimilios Arapoglou är en grekisk dansare och dansmakare som har skapat och uppträtt professionellt i Grekland och internationellt sedan 2011. Han har examen från både  University of Pireus och Greek National State School of Dance. Aimilios har arbetat med artister som Linda Kapetanea och Josef Frucek (Rootlessroot Dance Company) och med musikern John Parish och hans band, David Zambrano, Damien Jalet, Sidi Larbi Cherkaoui, Scottish Dance Theatre, Mor Shani, Jukstapoz Dance Company och modedesigners som Hussein Chalayan, Riccardo Tisci och Iris van Herpen. 2014 blev han inbjuden att uppträda på La Monnaie (Bryssel) i Shell Shock, en opera koreograferad av Sidi Larbi Cherkaoui, skriven av Nick Cave och komponerad av Nicholas Lens, återuppförd på Philharmonie de Paris i 2018. 2016 anslöt han sig till Eastman för Babel 7.16 på Festival d'Avignon och uppträdde på Cour d'Honneur de Palais des Papes under ledning av Damien Jalet och Sidi Larbi Cherkaoui. Aimilios var också assisterande koreograf på Boléro på Paris Opera Garnier, med Sidi Larbi Cherkaoui, Damien Jalet och Marina Abramović. 

2018 var han koreografisk rådgivare för Debussys Pelléas et Mélisande. Han arbetade också med Vessel, ett samarbete mellan bildkonstnären Nawa Kohei och Damien Jalet. Han bidrog till Skid med GöteborgsOperans Danskompani. Aimilios bjöds in av Ceprodac Dance Company för ett konstnärligt residens i Mexiko 2018. Som gästartist och koreografisk assistent till Damien Jalet samarbetade han på Omphalos med premiär i Mexico City 2018. Arapoglou har även samarbetat i filmer med Damien Jalet, som "The ferryman" och "Suspiria". 

2019 utvecklade han tillsammans med Damien Jalet ett rörelsematerial och han dansade även i Anima i regi av Paul Thomas Anderson med Radiohead-sångaren Thom Yorke. Samma år blev han inbjuden som assistent och rådgivare till Damien Jalet för Madonnas turné, Madame X.  

I 2020 blev han inbjuden att samarbeta med Koki Nakano i projektet Train-Train - en musikvideo som presenteras på NOWNESS, regisserad av Benjamin Seroussi och koreograferad av Damien Jalet. Nyligen bjöds han in som assisterande koreograf i  Brise-lames med Damien Jalet, bildkonstnären JR och den pianisten Koki Nakano för Paris Opera Garnier.