Gå till sidans huvudinnehåll

Curt Allen Wilmer

Scenograf

Curt Allen Wilmer har en examen i scenografi och kostymdesign från Konsthögskolan i München. 1987–1993 frilansade han som scenograf och kostymdesigner inom tysk scenkonst och film. Tillbaka i Spanien var han scenograf och teknisk chef för Teatro de la Abadía i Madrid 1994-1998 och samarbetade då med regissörer som José Luis Gómez, Gerardo Vera, Andrés Lima, Ernesto Caballero, bland andra. 1998-2008 var han konstnärlig ledare för avdelningen för tema och utställningar på Acciona Producciones y Diseño (APD) i Sevilla, och utvecklade världsomspännande projekt för museer, mässmontrar, multimediashower, nöjesparker, expo-paviljonger och stora evenemang.

Leticia har en examen som arkitekt från University of Sevilla. 2001-2006 fokuserade hon på sin verksamhet som frilansarkitekt och samarbetade inom, eller skapade, offentliga och privata utvecklingsprojekt. 2006 ändrade hon riktning i karriären och gick med i Projects Department of General de Producciones y Diseño (GPD), och samarbetade inom design och koordinering av världsomspännande projekt för museer, mässmontrar, multimediashower, Expo-paviljonger och evenemang.

2008 bildade Curt och Leticia Estudiodedos. Främst arbetar de med scenkonst, men de har också utvecklat andra multidisciplinära scenografiska projekt som evenemang och mässmontrar. 2012-2020 ledde de masterutbildningen i scenografi och utställningshallar vid Istituto Europeo di Design i Madrid.

För teatern har de gjort scenografin till uppsättningar av framstående spanska regissörer som Alfonso Zurro, Juan Carlos Rubio, Magüi Mira, Juan Mayorga, Sergio Peris-Mencheta, Ernesto Caballero.

Inom dans har de arbetat med internationella koreografer såsom Johan Inger i hans verk på CND Madrid, Aterballetto Italien, Dresden Semperoper Ballet, Ballets de Montecarlo och med Goyo Montero för balettkompanier i Nürnberg, Montecarlo, Hannover och Sao Paulo danskompani samt Eva Yerbabuena, Victor Ullate och Chevi Muraday. 2014 deltog Curt i grundandet av Asociación de artistas plásticos escénicos de España (aapee), och är sedan dess medlem i dess styrelse.

Studion har belönats med fler än tjugo utmärkelser bl.a. 2 MAX-priser, 4 ADE-priser och 10 Lorca-priser.