Gå till sidans huvudinnehåll

Honji Wang & Sébastien Ramirez

Koreografer

Honji Wang

Den tysk-koreanska koreografen och artisten Honji Wang har gjort sig känd för att förena modern dans och hiphop på ett extremt organiskt sätt. Hennes dansspråk är en abstraktion av hiphopdans med influenser från äldre kampsport och baletträning. Första gången Wang samarbetade med Sébastien Ramirez var 2010 i duetten AP15. En kort tid därefter blev hon den ena av två konstnärliga ledare för kompaniet Wang Ramirez, som sedan dess har etablerat sig på den moderna dansscenen med en rad storskaliga verk. På slutaudition till Madonnas Rebel Heart Tour valdes Wang ut som en av dansarna och fick följa med stjärnan på världsturné. Hon har också samarbetat med flamencodansaren Rocío Molina, den brittiske koreografen Akram Khan och New York City-balettens premiärdansare Sara Mearns i en serie duetter. 2016 skapade Wang och Ramirez ett dansstycke till Nitin Sawhneys album Dystopian Dreams, på uppdrag av Sadler’s Wells.

Wang har tilldelats flera priser, bland annat specialpriset vid den internationella koreografitävlingen i Osaka (2009), 1:a pris och publikens specialpris vid No Ballet Contemporary Dance Competition i Ludwigshafen (2012), 1:a pris och publikens specialpris vid International Contemporary Dance Competition i Hannover (2012) och New York Bessie-priset för Outstanding Performer (2013). De har också nominerats till Bessie-priset för Outstanding Production (2017).

2014 utsågs Wang till Associate Artist vid L’Archipel-teatern i Perpignan och 2018 vid Théâtre de la Ville i Paris.

Sébastien Ramirez

Sébastien Ramirez, som föddes i södra Frankrike men har spansk bakgrund, har specialiserat sig på dans i hängande linor och utveckling av scentekniska konstruktioner. På undergroundscenen, samt genom ett antal tävlingar, samarbeten och möten, utformade han sin konstnärliga vision. 2007 grundade han sitt eget kompani Perpignan. Genom att använda rummet och koreografin på ett helt nytt sätt har kompaniet, med sitt säregna språk, fört ut hiphopdansen till en bredare och ny publik. Ramirez delar det konstnärliga ledarskapet med Honji Wang, och tillsammans har paret producerat mer än 9 dansföreställningar som blandar hiphop med andra stilar och har tilldelats flera priser, bland annat specialpriset vid den internationella koreografitävlingen i Osaka (2009), 1:a pris och publikens specialpris vid No Ballet Contemporary Dance Competition i Ludwigshafen (2012), 1:a pris och publikens specialpris vid International Contemporary Dance Competition i Hannover (2012) och New York Bessie-priset för Outstanding Performer (2013). De har också nominerats till Bessie-priset för Outstanding Production (2017).

Hans första beställningsjobb var som en av koreograferna till RIOT OffSpring, en Sadler’s Wells-produktion från 2013. Ramirez var med och skapade Madonnas Rebel Heart Tour och har gjort koreografi till hennes liveshow. Han har också hjälpt Akram Khan att träna golvrörelser inför dennes soloverk DESH. 2016 fick Wang och Ramirez i uppdrag av Sadler’s Wells att regissera och framföra ett hybridstycke med både dans och teater baserat på Sawhney’s album Dystopian Dream.

2014 utsågs Ramirez till Associate Artist vid L’Archipel-teatern i Perpignan och 2018 vid Théâtre de la Ville i Paris.