Gå till sidans huvudinnehåll
Dans

D and A

Damien Jalet och Alan Lucien Øyen

Dans om livets krafter.

 • Längd

  Ca 2 h 25 min, inkl. paus

 • Spelas

  18 mars — 21 apr. 2022

 • Scen

  GöteborgsOperan, Stora scenen

 • Genre

  Dans

 • Pris

  100–400 kr

 • Tillgänglighet

Köp biljetter

Naturens och livets krafter dominerar när två nya dansverk får världspremiär i Göteborg.

”Hypnotiskt vacker” (SvD)
”Så vackert” (Borås Tidning)
”Lovsång till livet” (SvD)
”Sjuder av lekfullhet och livskraft” (Borås Tidning)

 

Två hyllade och sinsemellan mycket olika koreografer skapar varsitt nytt verk för GöteborgsOperans Danskompani. Välkommen till en danskväll på gränsen mellan dröm och verklighet.

Kites

Dansverk av Damien Jalet

I Damien Jalets nya verk för GöteborgsOperans Danskompani hänger livet och dansen på en skör tråd. Med ett ostoppbart, outtröttligt flöde och glädjefull angelägenhet, drar Kites in sin publik i en virvel av komplexa mönster och rörelser – i skärningspunkten mellan knivskarp precision och extatisk frigörelse. En extremt fysisk reflektion över livets flyktiga, sköra men kraftfulla villkor, förankrade i en tunn tråd likt en pappersdrake som seglar på oförutsägbara luftströmmar.

Så här beskriver koreografen Damien Jalet sitt nya verk för GöteborgsOperans Danskompani: 

"Det har blåst så mycket här i Göteborg den senaste tiden. Jag ser fåglar som seglar högt högt uppe i luften, hur de surfar på luftströmmarna. Kites kan ses som en metafor över livet självt. En pappersdrake dansar också fram på luftströmmar, men snöret kan brista och plötsligt kraschar den. Samtidigt finns det en angelägen glädje i pappersdraken, ett tillstånd vi måste bevara oavsett vad som väntar."

Den fransk-belgiske koreografens första verk för GöteborgsOperans Danskompani, Skid (2017), blev en omedelbar succé vid världspremiären i Göteborg. I dag är det ett efterfrågat gästspel världen över. I sitt nya verk samarbetar Jalet till stor del med samma team.

Damien Jalet är en mångfaldigt prisbelönt koreograf och dansare vars hyllade verk kännetecknas av djupgående samarbeten mellan koreografi, kostymdesign, scenografi/konstverk och musik. Han har i många år arbetat nära koreografen Sidi Larbi Cherkaoui (Noetic, Icon, Stoic) och hyllas världen över.

Video

Bilder ur Kites

I bild:  Frida Dam Seidel|Foto:  Tilo Stengel

Oblivion

Alan Lucien Øyen

Nyfiken på D and A?

Nyfiken på D and A?

Introduktion till D and A
Alans hälsning (inspelat 2020)

Introduktion

Före alla dansföreställningar (utom premiärer och gästspel) har du som ska se föreställningen möjlighet att gå på en introduktion på Lilla scenen. Introduktionerna ger dig en inblick i dansverket och koreografens process, börjar 1 timme före föreställningen och håller på cirka 20 minuter. Begränsat antal platser.

Läs mer om våra introduktioner, öppna repetitioner och eftersnack

Fysisk introduktion

Lär känna föreställningen och få en inblick i dansens språk.

GöteborgsOperans Danskompanis fysiska introduktioner bygger på publikdeltagande. Genom att delta får du en djupare förståelse för den föreställning som du har köpt biljett till. Introduktionen leds av dansare i GöteborgsOperans Danskompani. Bekväma kläder rekommenderas men är inte nödvändigt.

Fri entré med biljett, begränsat antal platser (Max 40 personer/tillfälle).

Datum: 13 april, 21 april

Boka biljett till en fysisk introduktion

En kort film om fysiska introduktioner

Konceptet är skapat av och tillämpas av MA Contemporary Dance Education (MA CoDE) vid Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main. Med målsättningen att fortsätta det nära samarbetet och främja ytterligare utveckling av konceptet överlämnar Prof. Ingo Diel och Anja Bornsek det av förenklingsskäl till GöteborgsOperans Danskompani.