Gå till sidans huvudinnehåll
Konsert

Musikmaraton för Ukrainas musikliv

En unik dag och kväll med GöteborgsOperan, Göteborgs Symfoniker och Göteborg Wind Orchestra.

 • Längd

  kl. 11.00–21.00

 • Scen

  GöteborgsOperan , Foajén

 • Genre

  Konsert

 • Pris

  Fri entré

 • Tillgänglighet

Fri entré

Välkommen till en oförglömlig upplevelse när musiker från tre orkestrar samlas för ett musikmaraton till stöd för Ukrainas musikliv. Lördagen den 28 maj fylls foajén med sång och musik från förmiddag till sen kväll.

Hela programmet

Café och bar är öppna kl. 11–21
Restaurangen är öppen kl. 16–18

 

Från Piazzolla till John Williams, från Mozart till Bäck. Det blir ensembler av olika storlek och kombinationer – allt från solocello till stor hornensemble – när ett sextiotal musiker från stadens tre orkestrar och sångare från GöteborgsOperan samlas för Ukraina. Fika, ta en drink, ät något gott – café, bar och restaurang håller öppet både för dig som kikar förbi en kort stund och för dig som maratonlyssnar.

Skänk valfritt belopp

Musikmaraton för Ukrainas musikliv har fri entré. Du avgör själv om du vill skänka pengar, och i så fall vilken summa (detaljer nedanför). De insamlade pengarna går oavkortat till att stötta återuppbyggnaden av Ukrainas musikliv och musikinstitutioner som skolor, orkestrar och konserthus. Bakom kontot står Kungliga Musikaliska Akademien som administrerar själva insamlingen och fördelar medlen till lämpliga institutioner i Ukraina. De donerade medlen kommer att kunna användas till inköp av nya instrument och annan nödvändig utrustning som till exempel noter och teknik.

”Köp instrument - våra brinner upp.”

Bakom initiativet står GöteborgsOperan vars orkesterchef Andreas Lönnqvist ringde sin ukrainske kollega, dirigenten Theodore Kuchar, för att fråga vad svenska musiker skulle kunna bidra med. Svaret blev: ”Köp instrument – våra brinner upp.” Theodore Kuchar, prisbelönt amerikansk-ukrainsk dirigent, chefsdirigent för Lviv National Philharmonic Orchestra of Ukraine och tidigare konstnärlig chef och chefsdirigent för The National Symphony Orchestra of Ukraine i Kiev, närvarar på plats under Musikmaraton för Ukrainas musikliv.

För GöteborgsOperan, Göteborgs Symfoniker, Göteborg Wind Orchestra och de ukrainska kollegorna är kultur en omistlig del av livet – både nu och när Ukraina en dag ska byggas upp igen.

Varmt välkommen!

Swish

Swishnummer till insamlingen: 1232794741
Alternativt skanna QR-koden nedanför med din Swish-app

Hela programmet

Med reservation för ändringar.

11.00 Klassiker

Mästerverk av Mozart, Haydn och Beethoven. Flöjtkvartett och oboekvartett av Mozart, stråkkvartett av Joseph Haydn och Beethovens Violinsonat nr 5, den så kallade Vårsonaten. Dessutom klassiker i ny skrud när två trombonister spelar kända verk ur den klassiska repertoaren samt klassiker i nya arrangemang för slagverksensemble.

12.30 Romantiker

Tre romanser av Robert Schumann för oboe och piano samsas med Gabriel Faurés älskade Pavane. Dessutom blir det lite mer okänd romantisk musik av August Klughardt, närmare bestämt hans Träblåsvintett i C-dur op 79.

13.30 Svenska toner

Njut av välkänd svensk musik och nutida mästerverk. Romanser och sånger av Alfvén, Stenhammar och Alice Tegnér blandas med sånger av Kerstin Jeppsson och Rosa Nordstrand. Dessutom framförs Sven-Erik Bäcks Sonat för soloflöjt samt nyskriven musik för violin och gitarr av Ulf Bandgren.

15.00 Opera!

Våra egna ”Tre tenorer” sjunger några av operavärldens mest kända arior och duetter tillsammans med sångare ur GöteborgsOperans Kör och solistensemble. Dessutom instrumentalmusik ur Wagners undersköna Tristan och Isolde.

17.00 Hur hjälper vi Ukraina?

Den prisbelönte amerikansk-ukrainske dirigenten Theodore Kuchar, chefsdirigent för Ukrainas nationalfilharmoni i Lviv, samtalar med GöteborgsOperans konstnärlige chef Henning Ruhe och orkesterchef Andreas Lönnqvist om hur situationen är i dagens Ukraina och om vad som kommer att krävas för att återstarta Ukrainas musikliv efter kriget.

19.15 Från filmens värld

Tolv hornister ur Göteborgs tre professionella orkestrar spelar musik ur filmerna Star Wars och Titanic. Dessutom musik och text av Charlie Chaplin och välkända låtar av Piazzolla som använts som filmmusik.

Medverkande

Totalt ett sextiotal musiker från GöteborgsOperans Orkester, Göteborgs Symfoniker och Göteborg Wind Orchestra

Sångare från GöteborgsOperan

Kalender

Inga träffar