Innehållet utvecklas under säsongen utifrån aktuell repertoar och dagsaktuella teman. Fler programpunkter tillkommer ju närmare respektive Skapadagar vi kommer.

Skapadagar
Inspirerande dagar för alla.
Längd
Se respektive aktivitet
Spelas
09 feb. — 07 apr. 2024
Scen
Lilla scenen
Genre
Övrigt
Pris
Se respektive aktivitet
Tillgänglighet
Anmälan öppnar 2 jan 2024
GöteborgsOperans Skapadagar är perfekta tillfällen för dig som är nyfiken på sång, musik, dans och teater att ta reda på mer. Du kan delta och uppleva, inspirera och inspireras, utveckla det du redan kan eller lära dig något nytt. Dagarna innehåller aktiviteter för alla åldrar.
Program
Vinterns Skapadagar
9–18 februari 2024
Tema: Kärlek, identitet, könsroller
Under februarilovet inspireras vi av Mozarts opera Don Giovanni, barnoperan Sandvargen och dansföreställningen Hammer för spännande projekt kring identitet, kärlek, könsroller och universums oändlighet.
Anmälan öppnar 2 januari 2024.
Sandvargens kreativa verkstad
14 februari kl. 14.00–15.30
Välkommen att anmäla er till en kreativ stund kopplad till Sandvargens värld. Här får ni pyssla, lyssna och låta – och dessutom träffa Sandvargen, Zackarina och hennes föräldrar. Aktiviteten passar för er som läst böckerna om Sandvargen eller sett operan.
Sandvargens universum: Med papper, pennor, saxar och fantasi skapar ni Sandvargens universum. Konstverket får pryda GöteborgsOperans foajé under hela lovet.
Lyssna och låt: Här får ni lyssna till olika ljud och fundera över hur de får er att känna. Ni kommer också att få låta själva, så ta gärna med ett eget ”instrument” som ni kan göra olika rytmer på. Det kan vara en slev, ett papper, två stenar eller en visp. Låt fantasin flöda! Med Johanna Fridolfsson, som skrivit musiken till Sandvargen, och slagverkaren Fredrik Duvling.
I en bokning ingår plats för 1 barn och 1 medföljande vuxen.
Begränsat antal platser, först till kvarn!
Ålder: 6–10 år.
Prova på samtida dans
17–18 februari
Nyfiken på samtida dans? Välkommen att prova på tillsammans med dansare i GöteborgsOperans Danskompani och GöteborgsOperans unga ambassadörer.
Vi testar bland annat improvisation och koreografi och pratar med dansarna om deras yrke och bakgrund. Alla deltagare får dessutom möjlighet att se dansföreställningen Hammer av Alexander Ekman den 18 februari. Dagarna leds av medarbetare i GöteborgsOperans Danskompani tillsammans med GöteborgsOperans unga ambassadörer – en grupp ungdomar som brinner extra mycket för scenkonst.
Längd: ca 4 timmar per dag.
Ålder: 13–25 år.
Vi kommer att prata på både svenska och engelska.
Workshop Don Giovanni
10-11 februari
10 februari, Relaxed Performance- Zerlina 12:30 - 14:30
11 februari, Workshop kl. 14.00–17.00
11 februari, Don Giovanni kl. 18.00–21.00.
Mozarts opera Don Giovanni rymmer hela känsloregistret, från sprudlande lycka till svartaste hat. Dess demoniska stämning, komiska inslag, skarpa kvinnoporträtt och svårfångade titelperson placerar den bland operavärldens främsta klassiker. Under workshoppen får du fördjupa dig i handlingen och själv vara förföraren don Giovanni eller någon annan i operan och uppleva karaktärernas känslor i olika rollspel.
I workshoppen ingår även föreställningen Zerlina på Lilla scenen och ett eftersnack med solisterna. Samma solister är också med och sjunger i Don Giovanni på Stora scenen. Dessutom får vi även uppleva föreställningen Don Giovanni på Stora scenen.
Workshoppen leds av Wolfgang Veith (verksamhetsledare) och David Oest (teaterpedagog) tillsammans med GöteborgsOperans unga ambassadörer – en grupp ungdomar som brinner extra mycket för scenkonst.
Ålder: 16–25 år
Sandvargen
13 februari kl. 13.00 & 15.00
14 februari kl. 13.00
Den hyllade barnoperan Sandvargen, skriven av Johanna Fridolfsson och Malin Aghed, spelas under februarilovet.
Ålder: 6–10 år.
Vårens Skapadagar
2–7 april 2024
Tema: Wicked
Inspirerade av säsongens stora musikal, Wicked av Stephen Schwartz och Winnie Holzman, utforskar vi det övernaturliga och mystiska med häxor och trolldom, liksom den klassiska frågan om vem som är god och vem som är ond.
Här ingår Återskapa och Relaxed performance, båda inspirerade av Wicked och Trollkarlen från Oz samt Öppet hus.
Tidigare Skapadagar
Skapadagar på höstlovet: En odyssé genom operans värld
29 oktober – 5 november 2023
Hur kan jag säga? 29 okt, kl. 13 & 15
Skapakörens sceniska konsert ”Hur kan jag säga” tar avstamp i Karin Boyes dikt med samma titel. Det blir en kärleksfull konsert med musik från olika delar av världen och berättelser som symboliserar hur kärleken kan ta sig olika uttryck och vägar.
Workshop – Återskapa: Alice i underlandet – tebjudningen
31 okt
Deltagare 9–12 år: kl. 10.00–11.45
Deltagare 13–16 år: kl. 12.00–13.45
Hur skapar man en kortopera? För ungdomar i samarbete med Christofer Elgh.
I den här workshopen kommer vi att lyssna, prata och skapa kring Alice i underlandet – tebjudningen. Vi pratar om hur Alice, Hattmakaren och andra figurer i Alice i Underlandet på olika sätt försöker hålla tiden. Vilka knep använder vi själva för att hålla tiden och hinna till olika platser? Vi pratar också om hur språk, puls, tid, text och rytm fungerar tillsammans – i våra liv och i musiken. Tillsammans samlar vi på oss ljud från olika platser, tider och rum för att upptäcka hur de kan låta i form av musik.
Föreställning – Återskapa: Alice i underlandet – tebjudningen
3 & 5 november, kl. 11.00, 13.00 och 15.00
För barn och unga från 6 år. Upptäck en ny och spännande värld i denna kortopera av Christofer Elgh. Skapas i samarbete med en grupp ungdomar. Vandra tillsammans med Alice genom operans olika rum. Gränsen till verkligheten suddas ut och vi förs med in i en helt ny värld. Att våga vara som Alice i en tid där många mår dåligt av att behöva passa in och vara lagom är bara en aspekt vi kan ta med oss från Lewis Carrolls klassiska, surrealistiska berättelse. Föreställningens längd: 40 min
Team
Idé: Wolfgang Veith
Regi: Annika Liljenroth
Medverkande
Alice: Julia Ojansivu
Påskhare: Ove Gotting
Hasselmus: Ann Roach
Hattmakare: Wolfgang Veith
Återskapa: Alice i underlandet – tebjudningen är ett samarbete med den fria operagruppen Minopera som, tillsammans med en grupp sångare ur GöteborgOperans barn- och ungdomskörer, skapar en ny version av verket från 2021.