Gå till sidans huvudinnehåll

Hege Høisæter

Mezzosopran

En svartvit porträttfoto av en kvinna som sitter framför en mörk bakgrundsfond. Hon tittar in i objektivet.

Hege Høisæter är född i Bergen och studerade vid The Royal Northern College of Music i Manchester och på Operahögskolan i Oslo. Hon har varit solist på Den Norske Opera & Ballett 2002–2016 och där haft roller som Sextus i Titus mildhet, titelrollen i Carmen, Cornelia i Julius Caesar, Moster i Peter Grimes, Grevinnan Geschwitz i Lulu, Ottavia i Poppea, Kabanicha i Katja Kabanovà, Jocaste i Oedipus Rex och Mescalina i Den stora makabern.

Erda i Rhenguldet på GöteborgsOperan var hennes debut på ett svenskt operahus. Därpå följde Erda i Siegfreid. Hon har haft ledande roller och fått specialskriven musik av norska kompositörer som Gisle Kverndokk, Glenn-Erik Haugland, Ole-Henrik Moe och Rolf Wallin, både på och utanför operascenen.

Vidare har hon sjungit Suzuki i Madame Butterfly på Oscarsborg Opera samt Edith i Synne Skouens Ballerina på världspremiären på Den Norske Opera & Ballett, följt av Grevinnan i Spader dam i samma hus 2018.

Våren 2019 medverkade hon i Upon this Handful of Earth, en kyrkoopera av Gisle Kverndokk i samband med Oslo Kyrkomusikfestival.

Hege Høisæter är också en hängiven romanssångerska och har spelat in skivan Jordlys (LAWO) med norska samtida sånger.