Gå till sidans huvudinnehåll

Hösten 2021 är det äntligen världspremiär för Kärlek skonar ingen, en musikal baserad på Håkan Hellströms låtskatt.

Under ett dygn i Göteborg – från gryning till gryning – får vi i Kärlek skonar ingen följa några av de personer som befolkar Håkan Hellströms musikaliska värld. Ett poetiskt och skitigt drömspel som utspelar sig på platser som Hellström för alltid skrivit in i Göteborgs stadskarta. I Kärlek skonar ingen tumlar hopp och tvivel runt i en musikalisk tornado där kärlek, svek och död samsas med glädjen över att få finnas, en dag till. Vem blir du när du svikit en vän? Är du verkligen fri att börja om när allt det du trodde på är borta? Och är det någonsin försent att hitta musiken inuti sig och dansa?

Musiken i Kärlek skonar ingen utgörs av ett pärlband sånger ur Håkan Hellströms 20-åriga musikaliska berättande. Författaren Mirja Unge och regissören Victoria Brattström har arbetat fram berättelsen tillsammans med musikern Simon Ljungman. Mirja Unge har byggt dialogen utifrån Håkan Hellströms texter och mejslat fram ett antal karaktärer. Här får bland andra Eva, Lena, Fernando och Karl-Johan sceniskt liv och under ett magiskt dygn i Göteborg tvinnas människornas liv in i varandra. Några återser varandra efter många år. Andra träffas för första gången. Vi får följa med till Drömmarnas kaj, Röda sten, Azalea, broarna över Göta älv – och över Göteborg vakar hamnkranarna.

Rollistan innehåller en rad välkända namn som gjort avtryck framför filmkameror och på landets största scener. Även GöteborgsOperans Kör och GöteborgsOperans Orkester medverkar, tillsammans med gästande musiker i ett rockband på scen.

I rollerna ser vi bland annat Michalis Koutsogiannakis (en pensionerad hamnarbetare), Sofia Pekkari (Fernando, en människa som måste börja om på nytt), Nina Zanjani (Eva, som lever med Tommy och vandrar runt på Göteborgs gator om natten), Kristina Issa (Amira, en överlevnadskonstnär som nyss har anlänt till Göteborg), Lars Väringer (Farsan, Fernandos pappa), Vilhelm Blomgren (Tommy, barndomsvän med Fernando och sambo med Eva), Vera Veljovic (Maria), Anna-Maria Hallgarn (Lena, Evas mamma), Timo Nieminen (Karl-Johan, en stressad stadsplanerare), Lisette T. Pagler (Anna, student på Handelshögskolan) David Lundqvist, Tobias Ahlsell och Anders Wängdahl (Glenn, Glenn och Glenn, som rör sig runt de övriga karaktärerna och kommenterar skeendet).

Musikalen har planerad urpremiär på GöteborgsOperans stora scen i september 2021 – naturligtvis om pandemiläget tillåter.

– Vi hoppas såklart att våra dörrar är öppna efter sommaren och det kommer att vara viktigare än någonsin att vi får dela gemensamma upplevelser efter så lång tid av isolering. Att i det skedet – efter allt vi gått igenom som människor – få ge publiken Kärlek skonar ingen, med den här handplockade ensemblen, känns som en kärleksförklaring till staden Göteborg och alla människor som längtar efter liv, musik och mening, säger Henning Ruhe, konstnärlig chef för opera/drama.

Kärlek skonar ingen möjliggörs genom en donation från Stena A Olssons Stiftelse för forskning och kultur.

Upphovspersoner

Koncept & idé: Victoria Brattström, Simon Ljungman, Håkan Hellström
Musik: Håkan Hellström, Björn Olsson
Sångtexter: Håkan Hellström
Dialog: Mirja Unge
Story: Mirja Unge, Victoria Brattström
Dramaturg manusutveckling: Eva-Maria Dahlin
Musikalisk bearbetning, vokalarrangemang: Simon Ljungman
Orkesterarrangemang: Simon Ljungman, Jonas Nydesjö
Orkestrering: Jonas Nydesjö

Teamet bakom uppsättningen

Dirigent: Nick Davies, Jonas Nydesjö, Bjorn Dobbelaere
Regi: Victoria Brattström
Koreografi: Gunilla Olsson Karlsson
Scenografi: Karin Dahlström
Biträdande scenograf: Linda Wallgren
Kostymdesign: Bente Rolandsdotter
Ljusdesign: Anna Wemmert Clausen
Ljuddesign: Dennis Barkevall
Videodesign: Leif Eriksson, Patrik Gunnar Helin
Konstnärlig konsult: Staffan Aspegren

Ensemble

Jacob Andréas
Julia Carlström
Markus Christensen
Matilda Karlsson
Jakob Lindahl
Magnus Lundgren
Charlotte Mannerstråle
Karin Mårtenson Ghods
Nina Norblad
Simon Oskarsson
Lovisa Svensson
Anna Werner
Sami Yousri
Joel Zerpe
Sara Östberg Diakité

Akrobater/Cirkusartister

Jimmy Andersson
Tommy Franzén
Jessica Khan Lee
Anna Netterlid

Musiker

Finn Björnulfson
Daniel Lindén
Simon Ljungman
Tobias Ljungman
Nils Sundberg
Helena Winkler

Kärlek skonar ingen möjliggörs genom en donation från Sten A Olssons Stiftelse för forskning och kultur.