Gå till sidans huvudinnehåll

Planerad premiär: hösten 2023
Biljettsläpp: våren 2023

Säsongen 2023/2024 sätter GöteborgsOperan upp musikalen Wicked – historien om vad som egentligen hände i landet Oz innan Dorothy kom dit, berättad ur de båda häxornas perspektiv. Sverigepremiär för denna internationella megasuccé på GöteborgsOperan hösten 2023.

Musikalen Wicked, som hade världspremiär 2003, har varit en formidabel publiksuccé världen över och tillhör Broadways och Londons West Ends största framgångar i modern tid. Musikalen är en slags parallell berättelse till handlingen i den klassiska filmen Trollkarlen från Oz från 1939. Vad är det som gör att flickan Elphaba blir den ökända elaka häxan? Det är historien om en stark, komplicerad och osannolik vänskap mellan Elphaba och Glinda – flickan som sedan blir känd som den goda häxan.

Wicked är skapad av musikalikonen Stephen Schwartz (musik och sångtexter) och Winnie Holzman (manus). Handlingen är baserad på boken Wicked: The Life and Times of the Wicked Witch of the West från 1995, skriven av Gregory Maguire. För regin står finländaren Samuel Harjanne, som regisserat en lång rad stora musikaler i England, Estland och framför allt i Finland, från Aladdin och Billy Elliot till Les Misérables, Disneys Den lilla sjöjungfrun och Kinky Boots. Dirigent och musikaliskt ansvarig är Bjorn Dobbelaere, som på GöteborgsOperan har dirigerat och varit musikaliskt ansvarig för stora produktioner som exempelvis Oliver!, Ringaren i Notre Dame, Miss Saigon, Cats och The Phantom of the Opera. Scenografen och kostymdesignern som kallar sig takis, baserad i London, är en kreatör vars mångsidiga arbete omfattar stora musikaler i West End och på ledande brittiska teatrar, och även opera, balett och cirkus.

Samuel Harjanne och takisSamuel Harjanne och takis

Wicked har vunnit tre Tony Awards: kostym, scenografi och bästa skådespelerska i musikal, och en Grammy för bästa musikalalbum. Att Wicked snart blir en kommande storfilm, med bland andra Ariana Grande, gör musikalen än mer aktuell.

Upphovspersoner

Musik och sångtexter: Stephen Schwartz. Manus: Winnie Holzman. Baserad på Gregory Maguires roman. Ursprungligen producerad för Broadway av Marc Platt, David Stone och Universal Stage Productions. Originaluppsättningen på Broadway regisserades av Joe Mantello. Presenteras i överenskommelse med Music Theatre International. Spelas på svenska i ny översättning av Calle Norlén.

Team

Dirigent och musikaliskt ansvarig: Bjorn Dobbelaere
Regi: Samuel Harjanne
Scenografi och kostymdesign: takis
Koreografi: Gunilla Olsson Karlsson
Ljuddesign: Dennis Barkevall

Medverkande/rollista

Meddelas senare.