Gå till sidans huvudinnehåll

Säsong 2019/2020

Lika oförutsägbart som livet.

Idag sker stora delar av människans kommunikation och underhållning med hjälp av teknik. Men inga tekniska finesser kan ersätta kraften i ett liveframträdande. Varje dansföreställning är unik, en delad upplevelse och ett möte mellan er i publiken och artisterna på scen. Det handlar om att vara här och nu och om att uppleva någonting som aldrig kommer att ske på exakt samma sätt igen. Detta är scenkonstens skönhet och grundläggande karaktäristika.

Vi vill vara ett kompani som leder genrens utveckling med stark röst, tydlig identitet och insikt om att det är nödvändigt att ta risker

De senaste säsongerna har kompaniets oslagbara dansare skapat häpnadsväckande konst. De har uppträtt med och i 3,5 ton lera. De har kastat sig över utmaningen att dansa i 34˚ lutning. De har sjungit, talat och agerat samtidigt som de har dansat på allra högsta nivå. Allt med stor respekt och passion för konstformen. Generöst har de delat med sig av detta till er i publiken, och ni har svarat med stående ovationer och varma applåder både i Göteborg och internationellt.

I dag anses GöteborgsOperans Danskompani vara ett av Europas ledande kompanier för nutida dans. Att nå den positionen har varit en lång resa – att bibehålla den är en ständig utmaning.

I all ödmjukhet: vi vill vara ett kompani som leder genrens utveckling med stark röst, tydlig identitet och insikt om att det är nödvändigt att ta risker. Vårt mål är att alltid presentera ambitiösa, banbrytande och relevanta verk skapade av dagens mest erkända koreografer och konstutövare. Vi är stolta över våra pågående längre samarbeten med utvalda koreografer – bland dem Ohad Naharin och Sidi Larbi Cherkaoui – men också över att ge plats åt nya, spännande koreografer som kan leda och inspirera oss på alla möjliga sätt.

Den här säsongen får du chans att vidga dina vyer och uppleva nya, poetiska, mäktiga och spännande världar. Den förvrängda estrad som är Club Guy & Ronis Love öppnar Stora scenen-säsongen tillsammans med Ohad Naharins energiska Naharin’s virus. Till våren lovar vi dig en upplevelse du bara får en gång i livet, när cirkusartisten Yoann Bourgeois tar oss till ett annat universum i en danskväll tillsammans med den ständigt överraskande hip hop-duon Wang Ramirez.

Genom att locka världens främsta koreografer och dansare, kombinera konstformer och kompanier och vårda dansarnas egna talanger avser GöteborgsOperans Danskompani att bibehålla sin ställning i dansvärlden. Vår önskan är att ge er, kära publik, konst lika vacker, utmanande och oförutsägbar som livet självt. Och vi hoppas innerligt att du gör oss sällskap på vår fortsatta resa.

Katrín Hall, Konstnärlig chef Dans

Koreografer 2019/2020

Ohad Naharin

Koreograf

Honji Wang & Sébastien Ramirez

Koreografer

Sharon Eyal

Koreograf

Crystal Pite

Koreograf