Gå till sidans huvudinnehåll
Dans

Astronaut

Dansverk av Carl Olof Berg, Mariam Wallentin och Maja Gunn

Utomjordiskt dansverk för barn från 9 år.

 • Längd

  Ca 35 minuter, ingen paus

 • Spelas

  22 maj 2022

 • Scen

  På turné i Göteborg, inkl. Lilla scenen,

 • Genre

  Dans

 • Språk

  Nej

 • Pris

  Prisinformation kommer senare

 • Rekommenderad ålder

  Barn 9 år och äldre

 • Tillgänglighet

Biljettsläpp meddelas senare

Astronaut är ett nytt svindlande dansverk för barn i mellanstadieåldern och deras vuxna. Följ med in i testlabbet som gör kroppen redo för rymdresor och månpromenader!

Vi är många som delar drömmen om att få resa ut i rymden och upptäcka allt från ett nytt perspektiv. Vad krävs egentligen av kroppen för att den ska klara en färd ut i universum? Astronaut tar oss med på färden mot yttre rymden och tillbaka igen.

Så här berättar koreografen Carl Olof Berg: ”Verket baseras på de krävande fysiska och mentala tester som 13 kvinnliga piloter gjorde under 1960-talets rymdkapplöpning i USA i jakten på den mest lämpade astronautkroppen. Kvinnorna fick i flera fall bättre resultat än männen, men ändå var det männen som fick åka till månen.”

Astronaut inspireras också av NASA:s planer att sätta människor på månen igen om några år, kanske med svensk-amerikanska Jessica Meir ombord. Publiken får följa de tre dansarna genom utmanande tester, svindlande månpromenader och den märkliga upplevelsen att återvända till gravitationen på jorden. Vi blickar bakåt i historien och framåt på framtidens möjligheter och astronautdrömmar.

Som koreograf har Carl Olof Berg lång erfarenhet av att skapa spännande upplevelser i klassrum, privata hem, omklädningsrum och på dansscener.

För den nyskrivna musiken står Mariam Wallentin från Wildbirds & Peacedrums, medan kostymdesignen är signerad Maja Gunn, professor i textil vid HDK Valand och Ph.d i design.

Astronaut har världspremiär för mellanstadieelever den 23 september 2021 och turnerar därefter som skolföreställning till klassrum i Göteborg. Allmänheten kan uppleva Astronaut vid offentliga föreställningar på Lilla scenen under GöteborgsOperans Dansfestival våren 2022.