Gå till sidans huvudinnehåll
Opera

Don Giovanni

Opera av W.A. Mozart (1756–1791). Libretto Lorenzo da Ponte.

Mannen vi älskar att hata.

 • Spelas

  08 maj — 02 juni 2021

 • Scen

  GöteborgsOperan, Stora scenen

 • Genre

  Opera

 • Textad

  Yes

 • Pris

  150–675 kr

 • Tillgänglighet

Biljettsläpp meddelas senare

Mozarts opera om praktsvinet Don Giovanni är musikteater av rent guld men också en av hans svartaste operor. Dess demoniska stämning, komiska inslag, skarpa kvinnoporträtt och svårfångade titelperson placerar den bland operavärldens främsta klassiker.

Regissören John Fulljames, konstnärlig chef på Det Kongelige Teater i Köpenhamn, låter sin uppsättning utspela sig på ett elegant hotell. Här bor de rika men rotlösa, medan personalen städar undan sådant som inte bör synas. Varje natt innebär en ny, eller i alla fall nybäddad, säng. I Don Giovannis fall bokstavligt.
Don Giovanni är en begärlig man med stor aptit på kvinnor. I hans liv finns inget rätt eller fel, bara rätten att ta vad och vem han vill ha. Under hans sista dygn i livet går tre kvinnor samman för att hämnas. Donna Anna, som traumatiserats efter att en okänd man trängt in i hennes sovrum och därefter mördat hennes far. Den unga Zerlina, som uppvaktas av casanovan samtidigt som hon förbereder sitt eget bröllop. Och Donna Elvira, Don Giovannis före detta älskarinna, som brinner för att förändra honom. Brinner gör även han, men inte av kärlek.

Musiken – lika ombytlig som förföraren, dynamisk som kärleken och dramatisk som passionen – dirigeras av finländske Ville Matvejeff. I titelrollen ser vi Mattias Ermedahl, och de tre kvinnorna sjungs av Kerstin Avemo, Ann-Kristin Jones och Mia Karlsson.

Samproduktion med Grekiska nationaloperan och Det Kongelige Teater, Köpenhamn.

Don GiovanniMattias Ermedahl
KommendörenMats Almgren
Donna AnnaKerstin Avemo
Don OttavioVassilis Kavayas
Donna ElviraAnn-Kristin Jones

GöteborgsOperans Kör

GöteborgsOperans Orkester

Statister