Gå till sidans huvudinnehåll
Opera

Mytomania

Opera av Paula af Malmborg Ward (f. 1962). Libretto Kerstin Perski.

Nyskriven opera om en skrupelfri stjärnkirurg.

 • Spelas

 • Scen

  GöteborgsOperan, Stora scenen

 • Genre

  Opera

 • Textad

  Yes

 • Pris

  150–675 kr

 • Tillgänglighet

Premiärdatum meddelas senare.

Kirurgen Francis har nått stjärnstatus. Han hyllas och älskas av alla för sin banbrytande forskning. Privat håller han liv i sitt äktenskap genom parterapi, samtidigt som han har en passionerad kärleksaffär med terapeuten. Men Francis liv är ett luftslott, hans forskning en bluff. Patienter dör. 

Kanske är det så att svindlare uppfyller en längtan efter att världen ska slå ut i färg. Lögnen förför oss alla. När någon blåser i visselpipan för att väcka oss vill vi helst inte höra. Så vem vågar avslöja en lögnare alla vill tro på? 

”Mytomania” är en opera av Göteborgstonsättaren Paula af Malmborg Ward och librettisten Kerstin Perski, efter en gemensam idé och originalhistoria av Kerstin Perski. Paula af Malmborg Ward har ett tiotal operor bakom sig, liksom orkester-, kammar- och körverk, och även musik för tv. Hennes moderna tonspråk följer dramat in i varje skrymsle. Dramatikern Kerstin Perski har skrivit libretton till flera nya operor, både i Sverige och internationellt. Bland annat till GöteborgsOperans förra urpremiär, ”Notorious”, med musik av Hans Gefors. 

Teamet, lett av regissören Clara Svärd, tar fasta på den thrillerartade handlingen. Dirigent är Andreas Hanson som dirigerat flera urpremiärer, bland annat Paula af Malmborg Wards ”Triumf och tragedi” på Kungliga Operan.

Tenoren Joachim Bäckström gör rollen som den manipulative Francis, medan hans bedragna, men stoiskt älskande, hustru Rita sjungs av mezzosopranen Ann-Kristin Jones. Koloratursopranen Kerstin Avemo gör rollen som terapeuten Nelly, dramats egentliga huvudperson. Nelly slits mellan sanning och lögn och kämpar för att få alla att förstå att den upphöjde kirurgen är en mytoman.