Gå till sidans huvudinnehåll
A lit spotlight stands before a curtain with smoke drifting in the light.

Spotlight

GöteborgsOperans pratshow

 • Spelas

  13 dec. 2020 — 08 juni 2021

 • Scen

  Digital sändning, gofilm.se

 • Genre

 • Språk

  Undertitlar på svenska

 • Pris

  Gratis

 • Tillgänglighet

Aktuella ämnen, kunniga gäster och musik – vår pratshow riktar ljuset mot tankar och fenomen som surrar här och nu. På scenen och utanför den.

Kring programledaren, operasångaren Åke Zetterströms samtalsbord möts special inbjudna gäster och GöteborgsOperans artister: sångare, musiker och dansare. Tillsammans blickar de bakåt, reder ut här och nu och siar om framtiden. Varje avsnitt bjuder dessutom på unika musikaliska inslag.

Läs mer om varje avsnitt här nedanför, och se Spotlight på GOfilm.se.

Tidigare avsnitt

Väntan och längtan
13 dec

Ämnet för premiäravsnittet av GöteborgsOperans pratshow Spotlight är väntan och längtan – två fenomen som genomsyrar våra liv under pandemin. För att hjälpa oss hantera frustrationen har vi bjudit in Klara Zimmergren och Kent Wisti, båda välkända för att hitta det roliga i det tråkiga. Dessutom blir det musikaliska inslag med musikalartisten David Lundqvist, operasångaren Ingela Brimberg och GöteborgsOperans Kör. Programledare: operasolist Åke Zetterström.

Drömmar och mål
16 feb – 31 mars 2021

Nytt år och förhoppningsvis nya möjligheter. Avsnitt två av GöteborgsOperans pratshow Spotlight handlar om nystarter, drömmar och mål – och om hur de kan förverkligas.

Världsartisten Ane Brun, komikern och journalisten Ina Lundström, motivationscoachen Tomas Enhager och operasolist Carolina Sandgren reder ut begreppen och drömmer tillsammans med programledaren, operasolist Åke Zetterström.

Dessutom musikaliska inslag ur Tosca med Carolina Sandgren, en nyskriven “bucket list”-sång med operasolisterna Ann-Kristin Jones och Mia Karlsson, samt smakprov ur kommande dansföreställningen 12 songs.

Kvinnlig rösträtt 100 år
8–31 mars 2021

Det tredje avsnittet av Spotlight, som släpps på internationella kvinnodagen, ägnas åt att prata om jämställdhet. Hur ska vi alla få samma möjligheter, och vad är egentligen värt att kämpa för i dag?   

Vi träffar skådespelaren, regissören och komikern Sissela Kyle, som folkbildat tv-publiken med serien Fröken Frimans krig, tonsättaren Paula af Malmborg Ward, aktuell på GöteborgsOperan med nyskrivna operan Mytomania, och landslagsfotbollsspelaren Julia Zigiotti Olme, som nyligen vunnit SM-guld med Göteborg FC.

Dessutom blir det paneldiskussion mellan tre konstnärliga chefer med makt att förändra: GöteborgsOperans Katrín Hall och Henning Ruhe samt Stefan Forsberg, som genom målmedvetet arbete skapat en mer jämställd repertoar på Stockholms konserthus.

Musik

The march of the women av Ethel Smyth från 1910, som blev den officiella kampsången för den engelska suffragettrörelsen och Klarakvartetten spelar första satsen ur Fanny Hensel-Mendelsohns Stråkkvartett i Ess-dur. Dessutom ett utdrag ur Mytomania. Vi får också se GöteborgsOperans Danskompani i ett utdrag ur dansverket Sessions av Emilie Leriche, dansare i kompaniet.

Ögonblickets magi
3–16 april 2021

Detta avsnitt av vår pratshow släpps på påskafton, en tid för mirakel i kyrkan. Oavsett tro har vi väl alla varit i situationer som förändrat oss. Ett avgörande möte med en annan människa eller naturen. En livskris eller en totalt omvälvande konstupplevelse.

Som vanligt bjuder samtalsgästerna på oväntade perspektiv. Löparen och författaren Markus Torgeby berättar om sina fem år ensam i en kåta i skogen. Professor emeritus Gunnar Bjursell talar om hur kulturupplevelser omformar våra hjärnor. Benjamin Behrends, dansare i GöteborgsOperans Danskompani, och studenten Boel Lundgren delar med sig av sin upplevelse One on one, en unik dansföreställning.

Programledare: operasångaren Åke Zetterström.

Musik

”Du ska bli sedd” från musikalen Dear Evan Hansen framförs av musikalartisterna Jacob Andréas, Natasja Jean-Charles, Robin Lake, Michelle Sjo Lønne och Viktor Stener. Vi hör också musik ur Haydns stråkkvartett “Jesu sju sista ord på korset”, tolkad av musikerna Øyvor Volle, Karin Berggren, Magnus Pehrsson och Frida Bromander.

Att verka i det oförutsägbara
25 maj – 8 juni 2021

Vi människor tycker om att ha koll. Det senaste året har utmanat oss, och många har fått ställa om och ändra sina planer gång på gång. Vårens sista avsnitt av vår pratshow handlar om att vara förberedd på det oförutsägbara och att improvisera, samt vår önskan om att planera för det som faktiskt inte går. Är det ens möjligt?

Våra gäster tar sig som vanligt an temat ur olika perspektiv. Teatergruppen 123 Schtunk arbetar med improvisationsteater och varje kväll utmanar de världsdramatiken, sig själva och sin publik i unika föreställningar. GöteborgsOperans köksmästare Johan Roos berättar om vikten av att kunna hantera det oförutsägbara och att kunna improvisera.

GöteborgsOperans kock Jens Karlsson och Ayla Canpunar, som kom på andra plats i Sveriges mästerkock, lagar mat utifrån okända råvaror.

Dessutom ett inslag från koreografen Alexander Ekmans workshop med GöteborgsOperans Danskompani.

Musik

Mezzosopranen Ann-Kristin Jones framför Georg Friedrich Händels “Sestos aria” (Svegliatevi nel core) i akt 1, ur Julius Caesar. Pianist Rut Pergament.