Gå till sidans huvudinnehåll
Dans

Astronaut

Dansverk av Carl Olof Berg, Mariam Wallentin och Maja Gunn

Utomjordiskt dansverk för alla från 8 år.

 • Längd

  Ca 35 minuter, ingen paus

 • Spelas

  22 maj 2022

 • Scen

  På turné i Göteborg, inkl. Lilla scenen,

 • Genre

  Dans

 • Pris

  Prisinformation kommer senare

 • Rekommenderad ålder

  Från 8 år

 • Tillgänglighet

Biljettsläpp meddelas senare

Astronaut är ett nytt svindlande dansverk för barn i mellanstadieåldern och deras vuxna. Under säsongen förvandlas klassrum och Lilla scenen till testlabb som gör kroppen redo för rymdresor och månpromenader.

Vad krävs av kroppen för att den ska klara en färd ut i universum? Astronaut tar oss med på färden mot yttre rymden och tillbaka igen. Publiken får följa tre dansare genom utmanande tester, svindlande månpromenader och återvändandet till gravitationen på jorden. 

Så här berättar koreografen Carl Olof Berg: ”Verket baseras på de krävande fysiska och mentala tester som 13 kvinnliga piloter gjorde under 1960-talets rymdkapplöpning i USA i jakten på den mest lämpade astronautkroppen. Kvinnorna fick i flera fall bättre resultat än männen, men ändå var det männen som fick åka till månen.”

Astronaut inspireras också av NASA:s planer att sätta människor på månen igen om några år, kanske med svensk-amerikanska Jessica Meir ombord. 

Som koreograf har Carl Olof Berg lång erfarenhet av att skapa spännande upplevelser i klassrum, privata hem, omklädningsrum och på dansscener. För den nyskrivna musiken står Mariam Wallentin från Wildbirds & Peacedrums, medan kostymdesignen är signerad Maja Gunn, professor i textil vid HDK Valand och Ph.d. i design.

Astronaut har världspremiär för mellanstadieelever den 23 september 2021 och turnerar därefter som skolföreställning till klassrum i Göteborg. Allmänheten kan uppleva Astronaut vid offentliga föreställningar på Lilla scenen under GöteborgsOperans Dansfestival våren 2022.

I Astronaut förekommer två korta sekvenser med stroboskopljus.

Trailer

Från barn i Rosendalsskolan, åk 3:

”Har inga ord, den var så himla bra. De hade säkert tränat mycket.”
”Jättebra och konstig. Den var inte så lång som jag trodde.”
”Det måste ha varit varmt.”

Bilder ur föreställningen

I bild:  Angelina Allen, Rachel McNamee, Duncan C Schultz|Foto:  Tilo Stengel

Teaser

Se smakprov från repetition och hör koreografen Carl Olof Berg

Skolmaterial

Välkommen till er rymdpromenad! I det här skolmaterialet ger vi förslag på hur ni kan arbeta vidare med föreställningen ni har upplevt. Gå igenom materialet i kronologisk ordning eller skapa er egen väg. Hitta gärna på egna uppgifter och utmaningar. Ha kul!

Ladda ner skolmaterialet här