Gå till sidans huvudinnehåll
Konsert

Var hälsad!

Festlig säsongsöppning med publikens val.

 • Längd

  1 timme 20 minuter, ingen paus.

 • Spelas

  15 aug. 2021

 • Scen

  GöteborgsOperan, Stora scenen

 • Genre

  Konsert

 • Språk

  -

 • Pris

  Fri entré med biljett

 • Tillgänglighet

Som vi har längtat efter er, vår publik! När vi nu sparkar igång en ny fullmatad säsong, så gör vi det tillsammans: delar av programmet i den här konserten består av era önskningar. Du kan välja att uppleva konserten på plats i salongen eller hemifrån via direktsändning. Observera att du behöver biljett även till den digitala sändningen.

I våras röstade allmänheten fram tre favoriter bland åtta sångstycken ur den klassiska operarepertoaren med våra solister. De tre favoriterna kommer att framföras på konserten – och vilka vinnarlåtarna är avslöjas först då.

Utöver det kommer du att få uppleva Johann Strauss festliga Läderlappsouvertyr och Mahlers ljuvliga Adagietto ur hans femte symfoni, som blev en megahit tack vare Viscontis film Döden i Venedig.

Sofie Asplund excellerar än en gång i Zerbinettas raffinerade koketteri, något Richard Strauss klädde i halsbrytande koloraturer i sin opera Ariadne på Naxos. Rollen blev en sensationell framgång för henne i Göteborg 2018.

Dirigent är den ”sanslöst begåvade” (Opernwelt) israelisk-amerikanske, Österrike-baserade Yoel Gamzou.

”Jag är så glad över att få komma tillbaka till Göteborg och arbeta med den här fantastiska orkestern. Särskilt efter dessa långa mörka månader när vi inte har kunnat göra det vi älskar och behöver mest – dela musik med vår publik. Konsertprogrammet passar särskilt bra då dess huvudnummer har en gemensam nämnare – människans grundläggande behov och känslor. Från kärlek och död hos Mahler, genom sociala strukturer i Läderlappens ouvertyr, via längtans lyrik i Schuberts fantasi, till Zerbinettas aria om smärta, ensamhet och passion, som hon så träffande sammanfattar: ”Alltid en ny, märklig överraskning: att hjärtat inte ens förstår sig självt ... ”. Så underbart att få göra den här resan som innehåller så många känslor och villkor just nu – att få öppna den här säsongen med hopp och optimism.”

— Yoel Gamzou, dirigent

Konsertprogram

Johann Strauss d.y.
Ouvertyr ur operetten Läderlappen

Publikens val 1

Publikens val 2

Publikens val 3

Gustav Mahler
Adagietto ur Symfoni no. 5

Richard Strauss
Zerbinettas aria, Großmächtige Prinzessin, ur operan Ariadne på Naxos. Solist: Sofie Asplund

Franz Schubert
Fantasi för violin, arrangerad för orkester av Yoel Gamzou