Gå till sidans huvudinnehåll

Välkommen till säsong 2024/2025

Hösten 2024 firar operahuset vid älven 30-årsjubileum. Alltsedan invigningen har GöteborgsOperan mött, berört och engagerat sin publik. Med opera, dans, musikal och konsert har vi skildrat, tolkat och förhöjt livet och dess känslor.

Vi har alltid hållit oss nära publiken. Genom turnéer, samtal, öppna repetitioner, deltagarprojekt och uppsökande verksamhet möter vi många av er även vid sidan av föreställningarna och utanför salongerna. På så sätt stärker och berikar GöteborgsOperan oss som lever och verkar i Västra Götaland. I tider av oro och ängslan gör det gott att få överväldigas och överraskas tillsammans, att få dela starka känslor och stor konst. När annat i tillvaron drar isär oss kan kulturen få oss att hålla ihop.

I dag är GöteborgsOperan en både nationellt och internationellt hyllad kulturinstitution. År 2022 utsågs vi till ”världens mest hållbara operahus” av juryn för prestigefulla International Opera Awards. Tre år tidigare hade vi, som ett av sex operahus i världen, nominerats i kategorin ”Årets operahus”.

Operahuset vid älven är utformat med inspiration från havet, dess arkitektur påminner om en fullriggare med vindfyllda segel. Under tre decennier har vi upptäckt nya resmål och horisonter tillsammans, alltid på resa framåt. Nu fortsätter vi upptäcktsresan över upplevelsernas hav – eller ”de sköna konsternas outsinliga ocean”, som GöteborgsOperans gudmor Birgit Nilsson uttryckte det vid operahusets dop.

Vi ser fram emot en ny tid med nya berättelser och berörande, engagerande scenkonst, skapad i Västra Götaland, på en internationell nivå.

— Christina Björklund, vd

Christina Björklund