Gå till sidans huvudinnehåll

Lionel Bringuier

Dirigent

Lionel Bringuier, fransk dirigent född 1986, studerade vid musikkonservatoriet i Paris. Bringuier har rest världen över på inbjudan av symfoni- och kammarorkestrar och operahus, och säsongen 2022/23 fortsätter han rollen som Artiste Associé i sin hemstad för Opéra de Nice. I Europa innehåller säsongen 22/23 konserter med Orchestre National de Lille, Orchestre Philharmonique Royal i Liège, Dresdner Philharmonie, polska radiosymfonikerna, GöteborgsOperan, NDR Hannover, BBC Symphony Orchestra, Aix Festival de Pâques med Berliner Philharmoniker Karajan Akademie och Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm.

Det senaste decenniet har Bringuier USA utvecklat nära samarbeten med Los Angeles Philharmonic, såväl som orkestrarna i Cleveland, Philadelphia, Boston och San Francisco samt New York Philharmonic. Han har arbetat mycket i Asien; dirigerar Tokyos filharmoniska orkester regelbundet och arbetat med Seouls och Malaysias filharmoniska orkestrar.

Av inspelningar kan nämnas Ravels Pianokonsert för Deutsche Grammophon med Yuja Wang, Chopin med Nelson Freire (DG) och Saint-Saëns med Renaud Capuçon och Gautier Capuçon (Erato) som också är regelbundna partners. Han har ett nära samarbete med några av de bästa instrumentalisterna i världen som Lisa Batiashvili, Anne-Sophie Mutter, Yefim Bronfman, Emmanuel Axe, Leif Ove Andsnes och Janine Jansen.