Gå till sidans huvudinnehåll

Plats för glädjen

Välkommen till vår värld full av musikalisk glädje och intensiv dramatik!

Varmt välkommen till en säsong fylld av livsglädje och sökande efter densamma. Den variationsrika Opera/drama-repertoaren rymmer nya uppsättningar (Brudköpet, Hoffmanns äventyr, Nabucco, Cabaret), Sverige­premiärer (Die schweigsame Frau, Det var en gång på Grand Hôtel), efterlängtade ny­premiärer (La bohème, Rigoletto, Julglitter och operakaos) och unika upplevelser, som en pocketversion av Don Pasquale och två urpremiärer – Sandvargen och Svenne. Summa summarum: en ljuvlig blandning av välkända titlar och nya bekantskaper.

Genom många av dessa verk löper en stark, röd tråd: Hur väljer vi den människa vi vill dela vårt liv med, och hur fria är vi i det valet? Det är frågan som många av säsongens huvudpersoner ställer sig. Vissa av dem styrs tydligt av samhällets regler och närståendes förväntningar på hur de borde bete sig. Här hittar vi till exempel Rigoletto och de arrangerade äktenskapen i Brudköpet, Don Pasquale och Die schweigsame Frau. Andra styrs mer av jakten på det romantiska idealet, som perfektion i Hoffmanns äventyr eller den avslappnade charmen i La bohème, eller jakten på makt, som i Nabucco.

Även i säsongens två musikaler, Cabaret och Det var en gång på Grand Hôtel, balanserar människorna på gränsen mellan det fria valet och samhällets förbehåll. Det fantasi­sprudlande barnet i den nyskrivna operan Sandvargen, där stora filosofiska frågor får liv för en ung publik, hjälper oss att förstå världen lite bättre. Något både vi och säsongens huvudpersoner kan behöva.

Hur olika dessa verk än är så befolkas de alla av starka individer. Mångfasetterade människor som slår sig lösa, gör uppror, höjer sin röst eller hittar sin egen väg att gå.

Säsongen 2022/2023 innehåller också en bredd av konserter. Grandi voci, vår serie romanskonserter med storslagna röster, fortsätter med internationella stjärnor som Lawrence Brownlee och Maria Bengtsson. Vår magnifika orkester får ta lite extra plats i konserter med musik av Alfvén, Sibelius, Tjajkovskij och en ny satsning på unga dirigenter som sänder oss ut i sommaren med hjärtat fyllt av glädje och underbar musik. Orkestern får sällskap av vår eminenta kör i Puccinis körverk Messa di Gloria, som ges i två domkyrkor. Vi fortsätter naturligtvis också med de uppskattade kammarkonserterna i foajén och vår populära GO club – månatlig afterwork med bar, mat och livemusik.

Vi arbetar vidare med att knyta ung och ny publik till oss. Skapadagar, Återskapa och Tvåornas kör är bara några av många exempel på detta. Vi fördjupar också vårt samarbete med regionens skolor och med Röda korset samt Rädda barnen.

Allt detta ser vi innerligt fram emot att få uppleva tillsammans med er, kära publik. Välkommen till vår värld full av musikalisk glädje och intensiv dramatik!

Henning Ruhe

Konstnärlig chef Opera/drama