Gå till sidans huvudinnehåll

Annalena Persson

Solistchef

Porträtt

Annalena Persson, sopran, är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm och knuten till GöteborgsOperan sedan 2005. År 2003 vann hon den fjärde internationella tävlingen för Wagnersångare i Bayreuth och tilldelades också publikens specialpris för bästa sångerska/sångare.

På GöteborgsOperan har Annalena Persson gjort en mängd roller såsom Sieglinde i Wagners Valkyrian – en roll hon fick Tidskriften Operas pris för, Madame Butterfly, Kundry i Parsifal, Tatjana i Eugen Onegin, titelrollen i Elektra, Ariadne i Ariadne på Naxos, Elisabeth i Don Carlos, Salome, Den främmande furstinnan i Rusalka och Isolde i Tristan och Isolde. Vidare har hon sjungit Emilia Marty i Fallet Makropulos, en uppsättning som också spelats i Brno, Hongkong och Shanghai.

På Kungliga Operan har Annalena Persson bland annat sjungit Santuzza i Cavalleria rusticana samt Senta i Den flygande holländaren, en roll hon också gjort i Bergen och på Welsh National Opera samt Isolde i Tristan och Isolde, som hon även gjort i Seattle, Köln, Basel och på Welsh National Opera. Vidare har hon gjort Sieglinde i Valkyrian på Den Ny Opera i Esbjerg, Ortlinde i Valkyrian på Théatre Châtelet, Turandot på Teater Hedeland och på Cagliari Opera på Sardinien och Salome på De Nederlandse Opera. Nämnas bör också Chrysothemis i Elektra i Bryssel och Berlin, Brünnhilde i Valkyrian på Opera North och Den Ny Opera i Esbjerg och Siegfried på Opera North samt Brittens War Requiem under ledning av Shao-Chia Lü i Taiwan.

Annalena Persson har även sjungit Beethovens 9:e Symfoni med Chicago Symphony Orchestra under ledning av Herbert Blomstedt och med London Symphonie Orchestra i Florida liksom sopranpartiet i Beethovens 8:e med Göteborgs Symfoniker och Gustavo Dudamel.