Gå till sidans huvudinnehåll

Är din klass eller skola nyfiken på hur det låter att sjunga opera eller hur scenografi tillverkas? Vem bestämmer hur ljuset ska se ut och hur en musikal blir till? Eller har dina elever aldrig tänkt på scenkonst över huvud taget? Oavsett vilket vill GöteborgsOperan gärna träffa dig och din elevgrupp. Vi kan skräddarsy möten för förskola, grundskola, särskola, gymnasium och folkhögskola.

På GöteborgsOperan finns, förutom opera och musikal, bland annat scenteknik, ljud- och ljusdesign, kostymateljé, mask- och peruktillverkning, scenografi- och rekvisitaverkstäder, restaurang, barn- och ungdomsverksamhet, öppna körer och ett internationellt erkänt danskompani. Så vi har mycket att berätta inom flera ämnen – både för den specialintresserade och för den som inte ens vet att opera finns. Är det en estetklass kan vi fokusera på det, är det en klass utan tidigare erfarenheter av musik, teater och dans anpassar vi vårt besök efter det.

Vi vill väcka och uppmuntra nyfikenhet hos barn, ungdomar och unga vuxna på opera, musikal och dans som konstformer, och för GöteborgsOperan som scenkonsthus. Det kan handla om passion, utbildning, instrumentkunskap, röstmedvetenhet, repertoarkänsla och berättandets betydelse.

Innehåll

Operan i skolan är en uppsökande verksamhet i workshopform. Besöken utformas i samarbete mellan aktuell skola och avdelningen Skapa på GöteborgsOperan och kan anpassas efter skolans/gruppernas inriktning. Även workshopens längd kan variera mellan ca 30 minuter och 90 minuter. Den kan innehålla repertoar ur olika operor och musikaler, samtal om kultur i samhället samt skolornas olika idéer om vad ni vill göra. Mötet mellan artisterna och eleverna är lika mycket i fokus som själva konsten.

Genomförande

OBS: Under pandemin råder särskilda omständigheter för genomförande. Läs mer nedan under Säkerhet.

Besöket från GöteborgsOperan kan ske i klassrum, i en hörsal/gymnastiksal för fler klasser samtidigt eller i vissa fall utomhus på skolgård eller dylikt. Innehållet är utan behov av ljudförstärkning, möjligt att förflytta och går att genomföra flera gånger samma dag. Workshopen har också en medföljande workshopledare från GöteborgsOperan.

Säkerhet

Adekvat riskanalys görs för varje tillfälle från både GöteborgsOperans och aktuell skolas håll. Varje mottagande skola ansvarar för att spelplatsen fastställs enligt vid tillfället rådande restriktioner. Workshopen kan hållas i klassrum för ett mindre antal deltagare, i en hörsal/gymnastiksal med fler klasser eller i vissa fall utomhus på skolgård eller dylikt.

Detta gäller under perioden april-maj 2021: Vi kommer till er skolgård eller annan av er angiven plats där vi tillsammans säkerställer att rådande restriktioner följs. Från GöteborgsOperan kommer endast mindre ensembler, som i gengäld kan sjunga och spela vid flera tillfällen på samma plats. Detta innebär att eleverna är deltagare även om de bara kan titta ut genom fönstren, eller stå på angiven plats på skolgården. Detta organiseras i samråd med GöteborgsOperans koordinator Hanna Morau, som är medföljande pedagog vid samtliga tillfällen.

Vi hoppas innerligt att – så snart restriktionerna släpper och vi får ta emot besök igen – kunna komplettera Opera i skolan med att eleverna också får möjlighet komma till operahuset på guidad tur eller rentav för att se en repetition eller en föreställning. Till dess hoppas vi att vi ses hos er!

Varmt välkomna att anmäla ert intresse till hanna.morau@opera.se snarast. Först till kvarn!

Kontakt

Hanna Morau

Projektkoordinator Skapa

hanna.morau@opera.se

En brassensemble besöker skolan