Gå till sidans huvudinnehåll

Våren 2021 är det urpremiär på GöteborgsOperan för Filter, ett musikteaterverk som främst riktar sig till ungdomar mellan 13 och 16 år. Verket skapas utifrån ungdomars tankar om identitet och självbild.

Nu söker vi elevgrupper som vill delta i ett givande projekt vars tema enkelt kan knytas till det dagliga skolarbetet. Inom projektet samtalar vi om identitet och gemenskap – vilka är vi, och vad utsätter vi oss för i syfte att bli accepterade av omvärlden? Vilka filter använder vi för att vara världen till lags, och hur kan vi hjälpa varandra att släppa dem? Finns det i själva verket filter som hjälper oss att upptäcka nya och viktiga delar av oss?

Projektet Filter använder scenkonstens inspirerande kraft för att prata om och belysa hur det är att leva i ett socialt mediebrus – på gott och ont – och att skapa sin identitet med och utan förebilder.

Projektet sker i två steg under vårterminen 2021

Steg 1 – Workshop (januari-mars 2021)

Tidsåtgång: ca 90 min

GöteborgsOperan besöker de utvalda elevgrupperna för att presentera projektet och tillsammans med eleverna fördjupa sig i tematiken genom samtal och reflekterande övningar.

Steg 2 – Föreställning (april 2021)

Tidsåtgång: ca 2 timmar

Elevgrupperna besöker GöteborgsOperan och får se föreställningen Filter. Direkt efteråt får ungdomarna diskutera och reflektera kring föreställningen tillsammans med ensemblen.

För att vi ska kunna besöka just din klass/elevgrupp behöver två krav uppfyllas: 1. Det finns ett lämpligt rum att vara i (till exempel ett klassrum) 2. Det finns en kurator (eller motsvarande) på plats under och efter workshopen.

Vill din klass vara med?

Vi söker grupper i högstadieåldern i Göteborgsregionen. Anmäl ditt intresse till GöteborgsOperan genom att senast 16 november kontakta hanna.​morau@​opera.​se.​ Till denna mejladress kan du också skicka eventuella frågor kring projektet. I anmälan anger du hur många ungdomar som ingår i gruppen, kontaktuppgifter till ansvarig lärare/pedagog samt vilket skolområde ni tillhör. Utifrån anmälan kommer vi att välja ett antal grupper. Vi önskar så stor geografisk spridning som möjligt inom Göteborgsregionen.

Är du elev och vill att din klass/grupp ska vara med i projektet FIlter? Be din lärare att kontakta oss!

GöteborgsOperan är en del av Västra Götalandsregionen och arbetar självklart enligt de rekommendationer och riktlinjer som är aktuella med tanke på risk för smittspridning av covid-19. Projektet genomförs enligt de riktlinjer och restriktioner som gäller vid varje givet tillfälle. Vi tar också hänsyn till enskilda skolors och lärares önskemål och riktlinjer.

Vänliga hälsningar,
GöteborgsOperan Skapa