Gå till sidans huvudinnehåll

Under 2021 är det urpremiär för Filter, en specialskriven minimusikal som främst riktar sig till ungdomar mellan 13 och 18 år. Föreställningen har skapats utifrån ungdomars tankar om identitet och självbild och i samtal med unga i åldrarna 12-25. Filter är skriven av musikalartisterna Jacob Andréas, Rudina Hatipi och Micaela Sjöstedt, vilka vi också ser i föreställningen.

Nu söker vi elevgrupper som vill delta i ett givande projekt vars tema enkelt kan knytas till det dagliga skolarbetet. Inom projektet samtalar vi om identitet och gemenskap – vilka är vi, vilka saker påverkar vilka vi blir och vad utsätter vi oss för i syfte att bli accepterade av omvärlden? Vilka filter använder vi för att vara världen till lags, och hur kan vi hjälpa varandra att hantera dem? Finns det i själva verket filter som hjälper oss att upptäcka nya och viktiga delar av oss? Och hur är det med psykisk hälsa och ohälsa – hur ska vi hantera de parametrarna i en värld där alla andra verkar veta vad som är perfekt?

Projektet Filter använder scenkonstens inspirerande kraft för att belysa och våga prata om hur det är att leva som ung i ett socialt mediebrus och om att skapa sin identitet med och utan förebilder.

Projektet sker i två steg under läsåret 2021/2022

Steg 1 – Workshop (höstterminen 2021)
Tidsåtgång: ca 90 min

GöteborgsOperan besöker de utvalda grupperna för att presentera projektet och tillsammans med eleverna fördjupa sig i tematiken genom samtal och reflekterande övningar med en teaterpedagog och en skådespelare från föreställningen.

Steg 2 – Föreställning och eftersamtal (vårterminen 2022)
Tidsåtgång: ca 2 timmar

Grupperna besöker GöteborgsOperan och får se föreställningen Filter. Direkt efteråt får ungdomarna diskutera och reflektera kring föreställningen tillsammans med ensemblen. Vi kommer också att åka på turné i regionen, så har ni långt till GöteborgsOperan kan vi komma till en scen närmare er.

För att vi ska kunna besöka just din klass/grupp behöver två saker finnas: 1. Ett lämpligt rum att vara i (till exempel ett klassrum) 2. En kurator (eller motsvarande) som finns med genom hela projektet, under och efter workshopen samt på föreställningen.

Vill din klass vara med?

Vi söker grupper i högstadie- och gymnasieåldern i Göteborgsregionen. Anmäl ditt intresse till GöteborgsOperan genom att kontakta hanna.morau@opera.se. Till denna mejladress kan du också skicka eventuella frågor kring projektet. I anmälan anger du hur många ungdomar som ingår i gruppen, kontaktuppgifter till ansvarig lärare/pedagog samt vilket skolområde/stadsdel ni tillhör. Utifrån anmälan kommer vi att välja ett antal grupper. Vi önskar så stor geografisk spridning som möjligt inom Västra Götalandsregionen.

Om restriktionerna kvarstår

GöteborgsOperan är en del av Västra Götalandsregionen och arbetar självklart enligt de rekommendationer och riktlinjer som är aktuella med tanke på risk för smittspridning av covid-19. Projektet genomförs enligt de riktlinjer och restriktioner som gäller vid varje givet tillfälle. Vi tar också hänsyn till enskilda skolors och lärares önskemål och riktlinjer. Om rådande restriktioner skulle ligga kvar under läsåret 21/22 kommer vi att istället för en fysisk föreställning kunna erbjuda Filter som film, och hålla workshopar med vår teaterpedagog och skådespelarna med på scen.

Vänliga hälsningar,
GöteborgsOperan Skapa

Är du ung och vill att din klass/grupp ska vara med i projektet Filter?

Be din lärare att kontakta oss!

Kontakt

Hanna Morau

Projektkoordinator Skapa

hanna.morau@opera.se