Vårt miljöarbete
GöteborgsOperan har alltid arbetat helhjärtat med miljöfrågor och anses vara en föregångare i branschen. Många av förändringarna har börjat som initiativ och idéer hos operahusets medarbetare. Tillsammans letar vi ständigt efter nya områden där miljöarbetet kan bli ännu bättre, och tack vare alla förbättringar minskar vårt energibehov stadigt varje år. Miljöarbetet genomsyrar hela organisationen och syns i stort som smått: från vilken typ av färg som används i dekorverkstaden till närvarostyrd belysning.
År 2018–2021 satte vi upp Wagners Nibelungens ring i en uppsättning som tog vårt miljöarbete ytterligare steg framåt. De fyra operorna som ingår i ”Ringen” berör en brännande aktuell fråga: människans exploatering av naturens resurser och de ödesdigra konsekvenser som detta får. Därför passade det extra bra att presentera det episka dramat i en uppsättning med så liten miljöpåverkan som möjligt. Den fyraåriga uppsättningen, där hela huset uppmuntrades att hitta nya lösningar för miljömässigt mer hållbar scenkonst, väckte stor entusiasm inte minst internationellt, och medarbetare på GöteborgsOperan har sedan dess bjudits in att tala på olika europeiska branschkonferenser.
GöteborgsOperan har arbetat i enlighet med miljöledningssystemet ISO 14001 sedan 2004 (Till certifikatet) och GöteborgsOperans Restaurang är Svanenmärkt sedan 2011. År 2012 tog GöteborgsOperan – som första opera-/teaterhus i Norden och det andra i Europa – steget vidare till EMAS-registrering och samtidigt certifiering enligt ISO 14001. Därmed blev vårt operahus unikt med både den internationella och den europeiska kvalitetsgranskningen av vårt miljöarbete. (Sedan 2016 har GöteborgsOperan beslutat att släppa EMAS-registreringen eftersom en uppdatering av ISO 14001 täcker in alla önskade delar i vårt miljöarbete.)
Biodling
I flera år har operahusets tak varit boplats för 50 000 medarbetare. Ett logiskt inslag i repertoaren eftersom honung gör gott för slitna sångarhalsar. Bin kommunicerar dessutom genom dans, precis som GöteborgsOperans Danskompani. Varje år slungas honungen i Operans restaurangkök, för att sedan säljas i Operashopen.
Sommaren 2020 fick bina flytta hit till Trädgårdsföreningen. Här fortsätter de sitt arbete med honungstillverkning och pollinering för en biologisk mångfald och hållbar värld.
Återbruk i Operashopen
En väska från Madame Butterfly, en kudde från Cabaret, en duk från Carmen. Varje uppsättning på GöteborgsOperan har en egen föreställningsbild i tyg på utsidan av huset. 110 kvadratmeter scenkonst som återanvänds och i vår kostymateljé blir till unika, eftertraktade designobjekt.
Sopsortering och återvinning
Vi lär oss hela tiden genom kontinuerliga miljöutbildningar. Vi sorterar allt från kontorspapper, wellpapp, glas, hård- och mjukplast till olika metaller. Vi ställer också krav på våra leverantörer, som exempelvis att de ska leverera i returbackar, returglas och returemballage. Dekoren återanvänds så långt det går och vi har modulsystem där allt går att riva och bygga upp igen. Det finns också stommar till dekoren som väggar, vagnar, trappor och strukturer som kan användas flera gånger.
Ständigt på jakt efter alternativ
Finns det alternativa material till det vi använder? Där det går använder vi remmar istället för tejp och skruv istället för lim. Vi använder äkta hår till perukerna istället för syntetiskt. När det gäller energiåtgång kräver scenen mycket ljus, men i övrigt använder vi lågenergilampor. Närvarostyrd belysning finns i alla stora lokaler och i omklädningsrum. Huset har förutom fjärrvärme numera också fjärrkyla.
Tips och idéer
Har du tips och idéer på hur GöteborgsOperans miljöarbete kan förbättras, kontakta oss gärna på info@opera.se.