Gå till sidans huvudinnehåll

Om GöteborgsOperan

GöteborgsOperans vision – Ett av norra Europas ledande operahus. Ett modernt och nytänkande operahus som kännetecknas av professionalism och engagemang. Vi arbetar med en bred repertoar av opera, dans och musikal och är en viktig aktör i regionens utveckling. GöteborgsOperan är en mångkulturell arbetsplats med ungefär lika många kvinnor som män anställda.

GöteborgsOperan AB är ett helägt bolag inom Västra Götalandsregionen med ca 530 anställda. Totalt ges på Stora och Lilla scenen samt i regionen ca 380 föreställningar per år för ca 265.000 besökare. Vi omsätter ca 500 miljoner kr varav ca 27% är egenfinansiering.

GöteborgsOperan är ett operahus med professionella och engagerade medarbetare, avancerad teknik och komplex organisation. Vårt arbetssätt är effektivt projektorienterat för genomförande av opera, dans, musikal och konsert, de områden som utgör grunden för vår repertoar. GöteborgsOperan är en personalintensiv arbetsplats med många produktioner på gång samtidigt vilket ger tillfälle till många spännande möten och ett nära samarbete mellan verksamhetens olika avdelningar.

Om tjänsten

Som orkesterchef inom GöteborgsOperan har du ett fullt ut delegerat ansvar för orkesteravdelningen, 86 musiker och 3 medarbetare inom orkesterservice, med uppdraget att stödja det konstnärliga arbetet. Tillsammans med biträdande orkesterchef, som i huvudsak ansvarar för att säkerställa de personalrelaterade frågorna, såsom de avtals- och arbetsmiljömässiga förutsättningarna för orkesterverksamheten, utgör ni det ledningsteam som kvalitetssäkrar förutsättningarna för orkesterverksamheten som helhet.

Övergripande innebär orkesterchefens uppdrag att säkerställa orkesterverksamheten så att den planerade repertoaren kan genomföras på högsta konstnärliga nivå. Du förväntas driva kontinuerliga utvecklingsinsatser för såväl orkestern som helhet som för respektive orkestermedlem. Du utgör i rollen som orkesterchef ett konstnärligt stöd i Konstnärlig chef Opera/dramas repertoarplanering och förväntas bidra med din expertis så att vald repertoarplan kan genomföras ur konstnärligt, arbetsmiljömässigt och ekonomiskt perspektiv. Du deltar i den långsiktiga repertoar- och programplaneringen utifrån perspektiv på orkesterns medverkan och förutsättningar.

Orkesterchefen rapporterar till Konstnärlig chef Opera/drama och ingår såväl i GöteborgsOperans konstnärliga ledningsgrupp som i GöteborgsOperans strategiska ledningsgrupp.

Den vi söker

För att lyckas i detta uppdrag krävs att du har kunskap om och förståelse för de utmaningar de individer står inför som förväntas prestera på högsta konstnärliga nivå och som ständigt lever i en process som ska leda till kollektiva topprestationer. Din erfarenhet inom repertoarplanering i kombination med din lyhördhet, kommunikativa förmåga och förståelse för konstnärliga processer kommer att vara avgörande för hur du lyckas i uppdraget.

Uppdraget spänner från långsiktigt strategiskt utvecklingsarbete och repertoarplanering till en synnerligen detaljrik planering och ett individnära arbete. Därför ställs höga krav på din flexibilitet, förmåga att se helheten och detaljerna samt krav på att du kommunicerar och skapar delaktighet.

Du har en för uppdraget relevant akademisk utbildning och motsvarande yrkeserfarenhet. Har du genomgått ledarskapsutbildning är det meriterande. I övrigt söker vi dig med ett brett kontaktnät nationellt och internationellt.

Vi förväntar oss att du har erfarenhet av en liknande befattning inom branschen, är van att hantera repertoarval och god planering för konstnärliga prestationer samt har erfarenhet av att driva utvecklingsarbete.

Som ledare är du coachande och samtidigt tydlig med vad som ska uppnås. Till det krävs att du är en god organisatör med förmåga att på ett konstruktivt och effektivt sätt informera, kommunicera och utveckla ett kvalitetsarbete som säkerställer god arbetsmiljö och proaktivt arbetssätt i stödet runt orkestern.

Kontaktuppgifter och ansökan

I denna rekrytering har vi valt att samarbeta med Finnveden Executive AB. För mer information om tjänsten kontakta rekryteringskonsult Anne Palmgren, tfn 0707-12 72 22.

Då urval sker löpande vill vi ha din ansökan snarast, dock senast 2021-04-25. Ansökan till tjänsten sker via Finnveden Executives hemsida, www.finnvedenexecutive.se