Gå till sidans huvudinnehåll

Daniel Proietto

Koreograf, dansare

Daniel Proietto

Daniel Proietto är född i Argentina och studerade klassisk balett vid Teatro Colons skola i Buenos Aires. 

Proietto har varit engagerad i flera kompanier sedan 16 års ålder, bl.a. Ballet Santiago de Chile, Ballet del Teatro Argentino och Contemporary Ballet of Teatro San Martín. 2003-2006 var han en av de mest framträdande dansarna i Carte Carte Blanche - det norska nationella kompaniet för samtida dans. År 2013 skapade den norska nationalbaletten positionen "artist in residence” för Proietto.  

Proietto arbetade internationellt som frilansande dansare och koreograf från 2007 och turnerade till arenor som New York City Center, BAM, National Theatre of Chaillot, Bunkamura, London Coliseum och Sadler's Wells. Han har skapat och iscensatt verk för koreografer som Sidi Larbi Cherkaoui och Alan Lucien Øyen och samarbetat med Russel Maliphant i flera verk, t.ex. koreografin AfterLight, (2009).  

Som koreograf har Proietto skapat flera verk för bl.a. den norska nationalbaletten, för Wiens statsbalett och den kubanska nationalbaletten. Hans verk har varit med i Wim Wenders "Cathedrals of Culture". Proietto har också blivit filmad och fotograferad för flera projekt av regissören och modefotografen Nick Knight. 

Proietto har vunnit en rad utmärkelser för sitt arbete både som dansare och koreograf, bl.a. första pris vid "21st International Choreographers Competition" i Hannover, då för sin koreografiska debut, UK Critic's Award för "Outstanding Dancer"; "Årets bästa dansare" av Dance Europe och en "Olivier Award"-nominering för solot i AfterLight . 

Proietto har arbetat som dansare och skådespelare med winter guests sedan kompaniets start 2005, samt samarbetat med regissören och koreografen Alan Lucien Øyen i flera av hans projekt.