Gå till sidans huvudinnehåll

Stine Sjøgren

Kostymdesigner

Stine Sjøgren

Stine Sjøgren har en examen i modedesign från den franska skolan Esmod och en Master of Fine Arts i kostym och scenografi vid Northwestern University i Chicago. Hon har arbetat som designer för ett antal teatrar, och gjort kostymer för en mängd produktioner inom teater, musikaler, balett, modern dans, operor och dansteater, nu senast Tell Your Mom You Love Your Skin för Nederlands Dans Theater.

Sedan 2009 har Stine arbetat med Alan Lucien Øyen och skapat kostymer för flera operascener runt om i Europa. If we shadows have offended och Kodak på GöteborgsOperan, Bon Voyage Bob för Tanztheater Pina Bausch Wuppertal och Rusalka för Opera Ballet Vlaandern.

Redan i början i samarbetet med Alan Lucien Øyen anslöt hon till winter guest som kostymdesigner och medverkade i prisbelönta produktioner som blandar det talade ordet, dans och musik. Många av produktionerna har turnerat över hela världen, som Story Story Die som kommer att fortsätta turnera i Nordamerika.

Genom arbetet med winter guests inledde hon också ett samarbete med koreografen Daniel Proietto, som utforskar dekonstruktion/rekonstruktion av klassisk balett, där hon gjort kostymerna till Cygne och We two Boys, La Muerte del Angel, Woman an Blanc för Staatsoperan i Wien.

Hon har också nyligen inlett ett samarbete med Fernado Melo, och utforskar hur man gör kostymer som inte påverkas av gravitationen i hans lek med magiska perspektiv genom video och rörelse.

I sitt arbeta med en rad internationella koreografer som Alexander Ekman, Douglas Lee, Kaloyan Boyadjiev, Andreas Heise, Ina Christel Johannesen och Jo Strømgren har hon även designat kostymer för flera dansverk på Den Norske Opera & Ballett, allt från duetter som Scheherezade till stora scenproduktioner som Petrusjka.

Under flera somrar har Stine undervisat med sin workshop Designing For Dance på Banff Center For Arts and Creativity, där hon arbetar med dansare i skapandet av kostymer för rörelse – allt från cirkus till klassisk balett.