Gå till sidans huvudinnehåll

To kingdom come

Dansverk av Imre och Marne von Opstal

Video

Presscitat

“Anslående bilder.” (GP)

“En internationell dansensemble utgör lika mycket en konstnärsfamilj som en bild av mänskligheten. Detta speglas på en intelligent metanivå i syskonen van Opstals otäcka "To kingdom come’.” (DN)

“Visuellt starkt och övertygande verk.” (SvD)

“Etsar sig fast länge i minnet.” (SvD)

“I ett drama som verkar gälla liv eller död framstår den även som en plats för försoning och tröst.” (SvD)

“Spelplatsen är en oval manege fylld med korkspån som yr när dansarna rör sig. Det är effektfullt och förstärker dansarnas nästan akrobatiska skills och styrka.” (Borås Tidning)

Beskrivning

Efter varsin stjärnkarriär som dansare har syskonen Imre och Marne van Opstal de senaste åren blivit allt mer kända som en koreografduo med starkt fysiskt uttryck. Tillsammans med GöteborgsOperans Danskompani skapar de To kingdom come, som skildrar hur en enskild, traumatisk händelse kan få fäste på olika sätt. Hur möter vi gemensamma påfrestningar, och hur väljer vi att bygga upp oss själva när allt bränts ner?

När ridån öppnas till To kingdom come är det uppenbart att något förödande har inträffat. En händelse vars effekter blir tydligare allt eftersom röken skingras. Detta något binder samman de tolv personerna på scenen, och påverkar dem på olika sätt. Sakta och fragmentariskt blottas var och ens personliga berättelse. Upplevelserna är individuella, men alla utgör en del av en större helhet. Från mor till barn, från älskare till främling. De ingår i en generation som delar ett trauma som avslöjar komplexiteten i att vara människa – och i att överleva. Det till synes obetydliga kan få enorm påverkan. Varje val, varje steg innebär ett annat resultat.

Team

Koreografi, scenografi och kostymdesign Imre van Opstal, Marne van Opstal
Scenografi och ljusdesign Tom Visser
Originalmusik Amos Ben-Tal/@offprojects i samarbete med RY X
Ljuddesign Amos Ben-Tal/@offprojects 
Dramaturgi och assisterande koreograf Xanthe van Opstal

Information

Dansare: 12
Längd: approx. 60 min

Världspremiär

31 mars 2023, GöteborgsOperan

Bilder av To kingdom come

Agenter, programläggare för scener och festivaler

För tillgång till föreställningsprogrammet, pressbilder, eller en film av hela föreställningen, skicka en e-postförfrågan till danskompani@opera.se. Välkommen!