Gå till sidans huvudinnehåll
Konsert

Kvinnors röst

Musik av Thea Musgrave (f. 1928), Cécile Chaminade (1857–1944), Dora Pejačević (1885–1923), Elfrida Andrée (1841–1929), Dame Ethel Smyth (1858–1928)

Praktfull hyllning till den kvinnliga rösten och rösträtt för kvinnor.

 • Längd

  1 tim 50 min, inkl. 1 paus

 • Spelas

  14 okt. 2021

 • Scen

  GöteborgsOperan, Stora scenen

 • Genre

  Konsert

 • Språk

  Nej

 • Pris

  120–350 kr

 • Tillgänglighet

Köp biljetter

När Sverige firar 100 år med rösträtt för alla passar vi på att ge en hyllningskonsert till dem som kämpat för kvinnlig rösträtt genom tiderna. I konserten får du höra allt från legendariska kompositören Ethel Smyths verk March of the women till en ”rösträttskantat” av göteborgaren Elfrida Andrée.

GöteborgsOperan firar den kvinnliga rösten och 100-årsjubileet av det första riksdagsval då kvinnor fick rösta. Konserten var planerad att framföras på internationella kvinnodagen 2021, men sköts på framtiden p.g.a. pandemin.

I en storslagen konsert med hovsångerskan Katarina Karnéus, sopranen Sofie Asplund, GöteborgsOperans Damkör och GöteborgsOperans Orkester, dirigerade av Henrik Schaefer, får vi njuta av musik av kvinnliga tonsättare från 1800-talet och fram till i dag.

Det rikt varierade konsertprogrammet innehåller oboekonserten ”Helios” av den mångfaldigt prisbelönta, skotsk-amerikanska tonsättaren Thea Musgrave – med oboesolist Geoff Cox, ”Callirhoë” (op. 37 ballet symphonique) av den franska tonsättaren Cécile Chaminade, fyra sånger av den ungersk-kroatiska tonsättaren Dora Pejačević med solist Katarina Karnéus, och Göteborgstonsättaren Elfrida Andrées ”Kantat vid internationella kvinnliga rösträttskongressen” – som nu äntligen framförs igen efter 110 års uppehåll. Konserten avslutas med suffragetternas hymn: ”March of the women” av Dame Ethel Smyth.

Den som vill kommer en stund tidigare för en inspirerande introduktion till verken – och en förberedande allsångsövning inför konsertens sista inslag: ”March of the women”.

Vad är du beredd att kämpa för i dag?

Föreställningar, speakers corner och samtal om demokrati.
11–15 oktober 2021

I samband med konserten Kvinnors röst arrangerar vi dagar med temat Vad är du beredd att kämpa för i dag? Du kan bland annat uppleva den nyskrivna musikalen Frigga, delta i olika seminarier och samtal, fika och uppleva en foajéscen där allt kan hända. Vi samtalar om historia, nutid och framtid, och är nyfikna på dina erfarenheter. Välkommen med dina tankar kring scenkonst och demokrati – kanske är det dig vi får lyssna till på speakers corner?

Mer information om dessa kringaktiviteter kommer att publiceras här under hösten.

Skolor, se hit!

Vill du och din klass samarbeta med oss inför fokusveckan? Vi kan erbjuda läroplanskopplade workshops om demokrati och scenkonst för de äldre, om barnkonventionen för de yngre och flera skräddarsydda besök på GöteborgsOperan för just din klass.

Hör av dig till skapa@opera.se om du är intresserad.

Varmt välkommen med dina frågor!

Spelplan

Oktober

14/10

Tor

19:00

19:00

Kvinnors röst

Stora Scenen, GöteborgsOperan