Gå till sidans huvudinnehåll
Opera

Hoffmanns äventyr

Opera fantastique i fem akter av Jacques Offenbach (1819–1880). Libretto Jules Barbier efter en pjäs av Jules Barbier och Michel Carré. Edition Michael Kaye och Jean-Christophe Keck.

Fantasiopera om kärlekens irrvägar.

Köp biljetter

Hoffmanns älskade Stella har lämnat honom. Han tar ett par glas för mycket och förlorar sig i minnen. Vad var det som ledde till uppbrottet? I sorgen flyter verklighet och fantasier samman.

Verklighetens Hoffmann var berömd främst för sina humoristiska fantasihistorier. I Hoffmanns äventyr får Hoffmann själv ta plats som huvudperson i tre av sina noveller.

Den oförlikneliga sopranen Kerstin Avemo gestaltar de kvinnor som Hoffmann älskat och under bisarra omständigheter förlorat. Samtidigt är de aspekter av en och samma kvinna: den fulländade Olympia, den ambitiösa Antonia och den utsvävande Giulietta. Rollen som Hoffmann delas av tre tenorer i olika åldrar. Joachim Bäckström gestaltar den medelålders mannen som ser tillbaka på sitt liv.

I händerna på den unge polske regissören Krystian Lada väcker Hoffmanns äventyr igenkänning, trots sina mångbottnat drömska och absurda inslag. Hoffmanns relation med Stella skulle kunna vara vilken tvåsamhet som helst, med ständiga val mellan det bästa för individen, relationen och karriären. Den franske dirigenten Sébastien Rouland har dirigerat verket flera gånger, senast i Tokyo.

Den burleskt skräckromantiska Hoffmanns äventyr finns i ett otal versioner. Ingen vet hur Offenbach tänkt sig den. Han avled en månad före premiären med partituret i sin hand, och fick aldrig se sitt livsprojekt bli verklighet. Denna uppsättning utgår från den allra senaste versionen, baserad på Offenbachs originalpartitur.

Hoffmann som gammal/ Spalanzani Tomas Lind
Hoffmann som medelålders Joachim Bäckström
Hoffmann som ung/SchlemilBrian Michael Moore
Nicklausse/ MusanKatarina Karnéus
Olympia/ Antonia/ Giulietta/ Stella Kerstin Avemo
Andrés/ Cochenille/ Frantz/ Pitchinaccio Daniel Ralphsson
Hermann Daniel Hayes
Moderns röstKatarina Giotas

Nyfiken på Hoffmans äventyr?

Introduktioner

En timme före varje operaföreställning på Stora scenen håller vi en introduktion till kvällens verk för dig som ska gå på föreställningen. Introduktionerna tar cirka 20 minuter och hålls på Lilla scenen. Begränsat antal platser.

OBS! Ingen introduktion vid premiären.

Läs mer om våra introduktioner, samtal och öppna repetitioner här

Nyfiken på Hoffmans äventyr?

Introduktioner
Samtal
Operans historia

Kalender

Inga träffar