Gå till sidans huvudinnehåll
Opera

Hoffmanns äventyr

Opera fantastique i fem akter av Jacques Offenbach (1819–1880). Libretto Jules Barbier efter en pjäs av Jules Barbier och Michel Carré. Edition Michael Kaye och Jean-Christophe Keck. En samproduktion med Saarländisches Staatstheater, Saarbrücken.

Fantasiopera om kärlekens irrvägar.

 • Längd

  3 timmar 45 minuter, inkl. 2 pauser.

 • Spelas

  26 nov. 2022 — 15 jan. 2023

 • Scen

  Stora scenen

 • Genre

  Opera

 • Språk

  Franska. Textas på svenska och engelska.

 • Pris

  150–690 kr

 • Tillgänglighet

Ett absurt och poetiskt relationsdrama med fantastisk musik – så kan Offenbachs älskade opera Hoffmanns äventyr sammanfattas. En magnifik helkväll, oavsett om du älskat opera länge eller aldrig varit på en föreställning förut.

”Vi spelar musik från det förgångna för dagens öron.” Sébastien Rouland

”Vi gör en väldigt uppfriskande och ovanlig version av Hoffmanns äventyr. Lätt kvasipsykedelisk. Lite som att se sin favorittv-show förvandlad till någonting helt annat.” Brian Michael Moore

”Hoffmanns äventyr är romantisk, komisk, sorglig och absurd – allt blandat i en fantastisk röra med Offenbachs makalösa musik.” Kerstin Avemo

 

Hoffmanns älskade Stella har lämnat honom. Han tar ett par glas för mycket och förlorar sig i minnen. Vad var det som ledde till uppbrottet? I sorgen flyter verklighet och fantasier samman. Hoffmanns relation med Stella och hennes olika skepnader skulle kunna vara vilken tvåsamhet som helst, med ständiga val mellan det bästa för individen, relationen och karriären.

Denna fantasirika uppsättning av regissören Krystian Lada – med sinnrika filmsekvenser, rinnande vatten och roterande dekor – utlovar en magnifik helkväll, oavsett om du älskat opera länge eller aldrig varit på en föreställning förut. (Fördjupa dig gärna i den skruvade, lätt skräckromantiska handlingen längre ner på den här sidan).

Det vanligaste är att rollen som Hoffmann görs av en tenor medan de kvinnliga huvudrollerna sjungs av olika sopraner. I den här uppsättningen är det tvärtom. För att gestalta dåtid, nutid och framtid delar tre tenorer på rollen som Hoffmann medan Kerstin Avemo sjunger Stella och hennes olika skepnader. Hon är kvinnan som Hoffmann älskat och under bisarra omständigheter förlorat: den fulländade Olympia, den ambitiösa Antonia och den utsvävande Giulietta.

Regissören Krystian Lada: "Offenbachs opera är ett kalejdoskop och en associationslek. Stella är Giulietta är Antonia är Olympia; en kvinna och alla fyra på en och samma gång. Därför har vi i stället för ett kronologiskt berättande valt ett cirkulärt, precis som i många filmer och tv-serier. Ta till exempel när den medelålders Hoffmann står i duschen och kommer att tänka på något som hände för tjugo år sedan, när han var ung. Då är han plötsligt både här och nu, och där och då. En upplevelse vi alla kan känna igen oss i."

Hoffmann görs av Brian Michael Moore, Joachim Bäckström och Tomas Lind. I rollen som Hoffmanns följeslagare (Nicklaus/Musan) ser vi hovsångerskan Katarina Karnéus. Den välrenommerade franske dirigenten Sébastien Rouland har dirigerat Offenbachs populära och härligt melodiösa opera flera gånger, senast i Tokyo.

Trailer

”★★★★★” (Bachtrack)
”Sensationellt bra” (GP)
”En alldeles enastående Kerstin Avemo” (SvD)
”Så skickligt gjort – vilken njutning” (SvD)
”Rent gudomligt” (DN)
”Något av en sensation” (GP)
”Massive standing ovation” (Bachtrack)
”Spelet går verkligen under huden” (GP)
”Häpnadsväckande gestaltningar” (GP)
”Ett komplext drömspel” (Expressen)
”Slår publiken med häpnad” (GP)
”Kerstin Avemo som de tre kärleksobjekten är förskräckligt bra.” (Opera)
”Dirigent Sébastien Rouland leder Göteborgsoperans orkester med finess.” (Opera)
”En häftig föreställning” (SVT Kulturnyheterna)
”Superba solister, särskilt Kerstin Avemo” (SVT Kulturnyheterna)

Bilder ur föreställningen

Nyfiken på Hoffmanns äventyr?

Nyfiken på Hoffmanns äventyr?

Intervju med Krystian Lada
Handling
Digital introduktion
Introduktioner
Operans historia
Samtal
Lättläst handling

Kostym- och scenografiskisser

Hoffmann som gammal/ Spalanzani Tomas Lind
Hoffmann som medelålders Joachim Bäckström
Hoffmann som ung/SchlemilBrian Michael Moore
Nicklausse/ MusanKatarina Karnéus
Olympia/ Antonia/ Giulietta/ Stella Kerstin Avemo
Lindorf/ Coppelius/ Dr. Mirakel/ DapertuttoAndrew Foster Williams
Andrés/ Cochenille/ Frantz/ Pitichinaccio Daniel Ralphsson
Nathanael 

Markus Pettersson

Hermann Daniel Hayes
Moderns röstKatarina Giotas