Gå till sidans huvudinnehåll
Opera

La bohème

Opera i fyra akter av Giacomo Puccini (1858–1924). Libretto Luigi Illica och Giuseppe Giacosa efter Henri Murgers roman.

Nypremiär för Puccinis älskade opera.

 • Längd

  2 tim 30 min, inkl. 1 paus

 • Spelas

  13 maj 2023

 • Scen

  Stora scenen

 • Genre

  Opera

 • Språk

  Italienska. Textas på svenska och engelska.

 • Pris

  150–690 kr

 • Tillgänglighet

En gång var vi alla odödliga. I fyra korta akter fångar Puccinis älskade opera La bohème essensen av ungdomsårens vårdslöshet, där själva ungdomen strålar, falnar och dör.

”Tårfyllt vackert” SR Kulturnytt
”Det är storartat” Expressen
”På musikalisk toppnivå” DN
”Nostalgisk feelgood” SvD
”En, på rätt sätt, tårfylld afton” SR Kulturnytt
”Kreativ och kraftfull” Borås Tidning
”Se den, det är din väg rätt in i operans förtrollande värld!” SR Sjuhärad

 

I Paris stöter poeten Rodolfo ihop med en granne. Han känner att hon är kall om handen, hon berättar att hon heter Mimì. Förälskelse behöver inte inledas mer komplicerat än så. Men någonting är fel med Mimì, och parets och deras goda vänners intensiva livsstil gör inte saken bättre. Våren i Paris kommer inte bara med liv. Kärleken övervinner inte allt.

Puccinis La bohème är lätt att älska. I fyra korta akter fångar han essensen av ungdomsårens vårdslöshet, där själva ungdomen strålar, falnar och dör. Lycka och förtvivlan existerar sida vid sida.

GöteborgsOperans uppsättning från 2020 – skapad av ett ungt, brittiskt team – utspelar sig på 1970-talet, en tid där de intellektuella bohemerna återuppstod till ljudet av studentrevolter och protestmarscher.

Med sin enastående uttryckskraft gestaltar svenska Ida Falk Winland för första gången den unga Mimìs skörhet och livsvilja. Dirigenten Vincenzo Milletarì borgar för att Puccinis musik får flyga lika högt som ungdomens drömmar.

Trailer

Inspelad vid premiären 2020.

Nyfiken på La bohème?

Nyfiken på La bohème?

Digital introduktion
Lyssna på samtalet
Introduktioner på plats i huset
Lättläst handling

Bilder ur föreställningen