Gå till sidans huvudinnehåll

Harald Thor

Scenograf

Harald Thor studerade scenografi och kostymdesign vid Mozarteum i sin hemstad Salzburg och avslutade sina studier där 1982. 1984, efter ett första engagemang vid Coburg Landestheater, började han på Bayerska statsoperan i München och blev två år senare dess chefscenograf. 1999, efter att ha arbetat med August Everding på världspremiären av Rolf Hochhuths Effis Nacht, utsågs han till chefscenograf och lektor i scenografi vid August Everdings bayerska teaterhögskola. Förutom sina många scenografier för Münchens Prinzregententheater har han även skapat scenografier för teatrar i Berlin, Mannheim, Wien, Basel, Zürich, Moskva och Seoul.

Harald Thor har arbetat som frilansande scenograf sedan 2001. Inom talteatern har de flesta av hans scenografi- och kostymdesigner varit för regissören Andreas Kriegenburg på ledande teatrar runt om i Tyskland. Hans scenografi för Gorkys Vassa Zheleznova på Wien Burgtheater gav honom det eftertraktade österrikiska Nestroypriset 2016.

Mycket av Harald Thors arbete är inriktat på musikteater och han har gjort scenografi och kostymdesign till uppsättningarna av många framstående regissörer i München, Berlin, Hamburg, Dresden, Frankfurt, Paris, Seoul och Tokyo samt Salzburgfestivalen, där han debuterade med Lady Macbeth från Mtsensk 2017. För den bayerska statsoperan gjorde han scenografin till Die Soldaten, som vann det prestigefyllda tyska teaterpriset Der Faust 2014. Här skapade han scenografi för Wozzeck (2008, en samproduktion med Nya nationalteatern i Tokyo), för Ringen (2012) och för den engelskspråkiga premiären av Hans Abrahamsens Snedrottningen 2019. 2009 designade han kulisserna till den kubanska premiären av Trollflöjten på Gran Teatro i Havanna och tillsammans med den välkände kubanske skulptören Kcho designade uppsättningarna till Den flygande holländaren på Teatro Nacional de Cuba.

Inom musikalområdet arbetar han främst med Stefan Huber. Harald är även handledare för det sceniska för Walt Disney Productions och har som arkitekt ritat ett antal konserthus och utställningar.