Gå till sidans huvudinnehåll
Dance

Out of Time

Dansverk av Jo Strømgren och Christine Gouzelis/ Paul Blackman

Dans i tiden.

 • Längd

  2 timmar 15 min, inkl. paus

 • Spelas

  02 okt. — 21 nov. 2020

 • Scen

  GöteborgsOperan, Stora scenen

 • Genre

  Dance

 • Språk

  Nej

 • Pris

 • Tillgänglighet

Dans i tiden.

Vi lever i en surrealistisk tid. Världen har på många sätt försatts i väntan medan vi försöker hitta nya stigar, mot det nya normala. Under den här tiden har kulturens betydelse blivit allt mer uppenbar, kanske är också vårt behov av kultur större än någonsin. Vi längtar efter konsten som kan berätta något om vad det innebär att vara människa. Det är en djupt liggande längtan som vi bär med oss genom mänsklighetens historia. Att bli berövad den, i en tid då marken under oss svajar, har skapat tomrum och vilsenhet hos många.

Ingenting kan ersätta konst som händer här och nu. Ett delat ögonblick mellan artisterna på scenen och publiken i salongen, ett ögonblick som aldrig kommer att upprepas på exakt samma sätt igen. En gemenskap som vi kommit att värdesätta ännu mer – den som är den verkliga mötesplatsen mellan artister och publik.

Out of time, en programtitel som kommit att få fler konnotationer än vad vi någonsin kunnat ana, innehåller två mycket olika verk, med det gemensamt att de skapades under nuvarande märkliga omständigheter. Båda verken reflekterar över livet, hoppet, minnen, tiden och den invecklade värld vi lever i, eller kanske borde jag säga snurrar i ..

I Fortet uppmuntrar Jo Strømgren oss, med sin karaktäristiska ironiska blick, att se saker från olika perspektiv – bokstavligt talat.

I Continuim ger de fascinerande konstnärerna Paul Blackman och Christine Gouzelis oss en inblick i deras universum: livets cirkulära rörelse, hastighet, rädslor och hur vi övervinner dem – i samspel med referenser till dagar som passerat, till minnen från en annan tid. Jag kan inte med ord uttrycka hur glada vi är över att få välkomna dig tillbaka till vårt hus. Jag önskar av hela mitt hjärta att vi med dessa två verk, med sina olika perspektiv på livet, kan bidra med nytt hopp inför vår närmsta framtid.

– Katrín Hall, Konstnärlig chef, GöteborgsOperans Danskompani

Fortet

Det är en helt vanlig dag hos den ridande polisen i Kanada. Om det inte vore för att alla hästar verkar ha rymt. Kaos råder, men ingenting är som det verkar.

Den norske koreografen Jo Strømgrens verk är fulla av kärnfulla absurditeter, torr ironi och oväntade vändningar – alltid med skarp samhällskritik som resonansbotten. Hans tidigare verk för GöteborgsOperans Danskompani har fått kritikerna att utbrista i ord som ”världsklass”, ”fullträff” och ”genialt”. Denna gång leker han med 1950-talets pojklitteratur och blandar med infallsrik koreografi och filmisk musik.

Talad text på engelska, textas på svenska. 

Samproduktion med Den Norske Opera & Ballett/Nasjonalballetten.

Repetitioner för Fortet

Dansare

Angelina Allen, Jesse Bechard, Benjamin Behrends, Dan Langeborg, Zachary Enquist, Therese Fredriksson, Andrzej Glosniak, Erik Johansson, Janine Koertge, Maxime Lachaume, Micol Mantini, Rachel McNamee, Waldean Nelson, Duncan C Schultz, Satoko Takahashi, Christoph von Riedemann, Arika Yamada, Ingeborg Zackariassen

Bilder ur Fortet

I bild:  Maxime Lachaume|Foto:  Lennart Sjöberg

Jo Strømgren berättar om Fortet

Continuim

Dansverk av Christine Gouzelis och Paul Blackman