Mellan 2018 och 2021 sattes Wagners ikoniska Nibelungens ring upp i sin helhet för första gången någonsin i Göteborg. ”Ringen” eller ”Ringcykeln” som det fyrdelade eposet kallas (kärt barn har många namn) är operavärldens Mount Everest, ett mastodontprojekt. GöteborgsOperan satte upp en opera om året med final år 2021, och varje del spelades in för att kunna visas som film.
Ringens saga
Källan till Nibelungens ring är en nordisk myt. Den börjar med att titelns nibelung, Alberich, uppnår absolut makt genom att plundra jorden på dess naturresurser – guldet – och avstå kärlek. Av guldet han stulit ur floden Rhen smider han sig en ring som ger makt över världen. Men ringen stjäls av överguden Wotan, och ges till jättarna som betalning för att de byggt gudarnas boning, Valhall. 15 timmar senare – efter makalösa kärlekshistorier, brutala mord, en drake och en talande skogsfågel, när vi har rest från flodens botten till en eldomgärdad bergstopp – når vi slutligen fram till världens undergång, ragnarök. Vad kan spira ur spillrorna?
De fyra operorna dirigeras av Evan Rogister, chefdirigent på Nationaloperan i Washington DC. Regissör är Stephen Langridge, GöteborgsOperans konstnärlige chef Opera/drama år 2013–2019. Han tar fasta på ”Ringens” berättelse om hur angrepp på naturen och dess ordning leder till jordens undergång, och låter hållbarhet bli en aktiv del också i de konstnärliga valen.
Filmerna spelades in under respektive operas spelperiod (2018, 2019, 2020, 2021).