Gå till sidans huvudinnehåll
Opera

Nibelungens ring på Bio Roy

Musikdraman av Richard Wagner (1813–1883). Text av tonsättaren.

Filmvisning av Wagners mästerverk.

 • Längd

  Varierar per film. Se nedan för detaljer.

 • Spelas

  10 — 29 sep. 2024

 • Scen

  Bio Roy, Göteborg

 • Genre

  Opera

 • Språk

  Tyska. Textas på svenska.

 • Pris

  200 kr/film, eller 600 kr för alla.

 • Tillgänglighet

Biljettsläpp 27 augusti

Aldrig är undergången lika underbar som hos Wagner. Hans epos Nibelungens ring spänner över tre generationer och fyra operor – Rhenguldet, Valkyrian, Siegfried och Ragnarök – med en sammanlagd speltid på över 15 timmar. Nu visas GöteborgsOperans uppsättning av ”Ringen” på Bio Roy. Se en eller alla!

Mellan 2018 och 2021 sattes Wagners ikoniska Nibelungens ring upp i sin helhet för första gången någonsin i Göteborg. ”Ringen” eller ”Ringcykeln” som det fyrdelade eposet kallas (kärt barn har många namn) är operavärldens Mount Everest, ett mastodontprojekt. GöteborgsOperan satte upp en opera om året med final år 2021, och varje del spelades in för att kunna visas som film.

Ringens saga

Källan till Nibelungens ring är en nordisk myt. Den börjar med att titelns nibelung, Alberich, uppnår absolut makt genom att plundra jorden på dess naturresurser – guldet – och avstå kärlek. Av guldet han stulit ur floden Rhen smider han sig en ring som ger makt över världen. Men ringen stjäls av överguden Wotan, och ges till jättarna som betalning för att de byggt gudarnas boning, Valhall. 15 timmar senare – efter makalösa kärlekshistorier, brutala mord, en drake och en talande skogsfågel, när vi har rest från flodens botten till en eldomgärdad bergstopp – når vi slutligen fram till världens undergång, ragnarök. Vad kan spira ur spillrorna?

De fyra operorna dirigeras av Evan Rogister, chefdirigent på Nationaloperan i Washington DC. Regissör är Stephen Langridge, GöteborgsOperans konstnärlige chef Opera/drama år 2013–2019. Han tar fasta på ”Ringens” berättelse om hur angrepp på naturen och dess ordning leder till jordens undergång, och låter hållbarhet bli en aktiv del också i de konstnärliga valen.

Filmerna spelades in under respektive operas spelperiod (2018, 2019, 2020, 2021).

Rhenguldet

I Rhenguldet stjäl den ondskefulle nibelungen Alberich guldet från floden Rhens botten. Han vet att den som smider en ring av guldet och avstår kärlek får makt över världen. Här börjar en nedåtgående spiral av hat, maktmissbruk och miljöförstöring. Men också av svindlande kärlek, våldsam frigörelse och gripande försoning.

Längd: 2 tim. 50 min. Ingen paus.

”Tätt, drivet och makalöst bra” SVT Kulturnyheterna
”Musikaliskt lysande” SvD
”Verkligen gripande” SR Kulturnytt
”Modern Wagner fascinerar” Borås Tidning

Rhenguldet, trailer

WOTAN Anders Lorentzson
DONNER Mats Persson
FROH Tomas Lind
LOGE Brenden Gunnell
ALBERICH Ólafur Sigurdarson
MIME Daniel Ralphsson
FASOLT Henning von Schulman
FAFNER Mats Almgren
FRICKA Katarina Karnéus
FREIA Carolina Sandgren
ERDA Hege Høisæter
WOGLINDE Mia Karlsson
WELLGUNDE Frida Engström
FLOSSHILDE Ann-Kristin Jones

DE SJU BERÄTTARNA
Sara Suneson (Guldbarnet), Sara Wikström (Grimhild), Ivan Dajic, Jérôme Delbey, Rasmus Hanák, Mio Netzler Liljedahl, Herbjörn Thordarson

GÖTEBORGSOPERANS ORKESTER

STATISTER

Valkyrian

11 sept kl. 17.00