Gå till sidans huvudinnehåll
Två dansare är balanserad mot väggen och golvet i en tresidig spegellåda. I speglarna syns en utsikt över Göteborgs hamn.

Konst som berör.

Förra säsongen slog GöteborgsOperans Danskompani publikrekord med Hammer av Alexander Ekman. Föreställningen sågs av nära tio tusen personer. Otroligt inspirerande och roligt – precis som verket självt! I januari blir det efterlängtad nypremiär.

Den som inte lyckades få tag i platser förra säsongen gör bäst i att köpa biljetter tidigt. Med en massiv grupp på 31 dansare är Hammer en omfamnande helhetsupplevelse. Ett dansverk för alla – från förstagångsbesökaren till den vana danskännaren.

Nu ser vi fram emot en ny lovande, inkluderande och dynamisk säsong som vi tror att många kan relatera till. Euforiska upplevelser som befäster vilka vi är och vad vi står för: mod, oförutsägbarhet, konst på allra högsta nivå. Vi uppmärksammar och anlitar både etablerade koreografer som redan är kända för vår publik och nya, banbrytande namn som vi tror kommer att få stort inflytande i dansvärlden framöver. Vi vill hitta dessa talanger och fungera som en plattform för dem. Tillsammans med våra engagerade och kreativa dansare sätter varje koreograf sin prägel på varje uppsättning.

Nypremiären av Contemporary dance av Hofesh Shechter är den perfekta säsongsöppningen. En underhållande hyllning till dans och rörelse med pulserande rytmer och ironiska inslag. Sedan världspremiären med verket 2019 har vi framfört det på prestigefyllda scener världen över, med utsålda föreställningar och hyllningar från kritiker och publik. Innan den internationella turnén går vidare ger vi den lokala publiken möjlighet att uppleva verket på hemmascenen i Göteborg. Kvällen inleds med en ny, spännande upplevelse av Tali Zavilevich.

Säsongen rymmer fyra världspremiärer – två på hösten och två på våren. I den första dubbeln visar Hofesh Shechter fler och djupare nyanser. Sin vana trogen placerar han dansarna på en fysisk och rytmisk plats som drar oss till sig. Han delar kvällen med Tom Weinberger, tidigare dansare i Batsheva Dance Company och GöteborgsOperans Danskompani, som skapar ett innovativt och livfullt dansverk där dansarna får visa upp alla sina färdigheter.

Ytterligare två världspremiärer väntar i vår. Koreografen och akrobaten Yoann Bourgeois skapade det hisnande verket Hurricane för oss 2020. Till våren välkomnar vi honom tillbaka. I ett fysiskt krävande men samtidigt poetiskt och mänskligt universum utforskar han denna gång luftrummet. Bourgeois delar kvällen med Emma Portner, en ung och starkt lysande stjärna. Oavsett om det handlar om en musikvideo för Justin Bieber eller ett verk för den norska nationalbaletten skapar hon koreografier med intensitet och närvaro.

Vi är verkligen glada att så många människor är nyfikna på och uppskattar GöteborgsOperans Danskompani. Våra dansare finner inspiration och glädje i mötet med publiken – i operahusets publikhav, i klassrum och på turnéscener i Västra Götaland. Vi är också väldigt stolta över vårt höga internationella anseende. Kompaniet deltar i festivaler och gästar scener världen över – förfrågningarna är så många att vi inte kan tacka ja till alla. Den här säsongen besöker vi bland annat Tyskland, Frankrike, Nederländerna och Österrike.

Naturligtvis fortsätter vi att bjuda in till öppna repetitioner, eftersnack, workshops och fysiska introduktioner. Barn, ungdomar och vuxna kan delta i aktiviteter inom Skapa Dans där inkludering och utbyte står i fokus.

GöteborgsOperans Danskompani vill vara en stark drivkraft som erbjuder djärv och vacker konst, öppnar sinnen och berör människors hjärtan.

Välkommen!

Katrín Hall, konstnärlig chef GöteborgsOperans Danskompani