Gå till sidans huvudinnehåll
Konsert

Grandi voci

Romanskonserter med storslagna röster.

 • Längd

  Ca. 1,5 timmar utan paus.

 • Spelas

  28 nov. 2021 — 20 mars 2022

 • Scen

  GöteborgsOperan, Stora scenen

 • Genre

  Konsert

 • Språk

  -

 • Pris

  150–450 kr

 • Tillgänglighet

Köp biljetter

Storslagna röster – grandi voci – i närbild.

Aldrig får vi möta en sångare så i helfigur som under en romanskonsert. Aldrig får vi dem så i närbild heller. I varje sång ska en hel värld fångas eller ett livsöde skildras. Spännvidden i olika stämningslägen med sånger från olika epoker, stilar och länder är oändlig. Då sångaren normalt själv väljer sin repertoar tillsammans med sin pianist, blir porträtten och det som kommuniceras till publiken till något högst personligt. Bara att uppleva samspelet mellan en sångare och en skicklig pianist brukar vara värt hela konserten.

Till GöteborgsOperans stora scen har vi nu glädjen att välkomna er för att möta några av de allra främsta sångarna. Med en högklassig flygel framför scenens järnridå, som reflekterar ljudet perfekt, blir akustiken både fullödig och intim.

Romanskonsert med Kerstin Avemo, Ida Falk Winland och Katarina Karnéus

20 mars 2022

I Grandi voci-seriens andra romanskonsert välkomnar vi inte bara en utan tre internationellt lysande röster: Kerstin Avemo, Ida Falk Winland och Katarina Karnéus, som alla ingår i GöteborgsOperans fasta solistensemble. De ackompanjeras av Henning Ruhe, GöteborgsOperans konstnärlige chef Opera/drama med tidigare karriär som just konsertpianist.

Konserten innehåller sånger av Brahms, Debussy, Schubert och Rangström, och stycken ur operorna Arabella, Rosenkavaljeren (Strauss) och Norma (Bellini).

Den Grammy-vinnande hovsångerskan Katarina Karnéus, mezzosopran, vann 1995 världens kanske mest kända sångtävling, Cardiff singer of the world. Fyra år senare debuterade hon på Metropolitan. Sedan dess har hon sjungit på världens främsta opera- och konsertscener och tilldelats H.M. Konungens medalj Litteris et Artibus.

Sopranen Kerstin Avemo fick sitt genombrott på GöteborgsOperan som Lulu i Alban Bergs opera. För tolkningen mottog hon både Svenska Dagbladets operapris och Tidskriften Operas pris. Hon har sjungit ledande roller på Europas större scener, fått flera roller skrivna för sig och tilldelats H.M. Konungens medalj Litteris et Artibus.

Även den mångfaldigt prisbelönta sopranen Ida Falk Winland fick sitt genombrott på GöteborgsOperan, som Cleopatra i Händels Julius Caesar. Sedan dess har hon sjungit på internationella operascener som La Scala, Glyndebourne och Covent Garden.

De tre sångarna har tidigare mötts två och två i bel canto-sammanhang. Katarina Karnéus och Ida Falk Winland möttes i GöteborgsOperans uppsättning av Bellinis Norma, där båda prisades för sina gestaltningar – Katarina Karnéus med Svenska Dagbladets operapris för titelrollen och Ida Falk Winland med Tidskriften Operas pris för sin Adalgisa. När Kerstin Avemos Julia mötte Katarina Karnéus Romeo i GöteborgsOperans konsertanta framförande av Bellinis I Capuleti e i Montecchi uppstod en magi som fick den överväldigade publiken att under lång tid framöver kontakta operahuset med sina tack.

Som konsertpianist har Henning Ruhe vunnit många internationella tävlingar och gett solo- och kammarkonserter på framstående scener i Europa, Nordamerika och Asien. I dag är han konstnärlig chef för GöteborgsOperan Opera/drama.

Speltid

Cirka 1,5 timmar, utan paus.

Minneskavalkad med solisterna

I bild:  Ida Falk Winland, Katarina Karnéus|Foto:  Mats Bäcker

28 november 2021