Gå till sidans huvudinnehåll

Vidgad horisont

Välkommen att utforska dansens möjligheter tillsammans med oss!

Det är en surrealistisk upplevelse att se tillbaka och inse att vi under tre säsonger inte kunnat genomföra våra visioner riktigt så som vi hade tänkt. Istället har vi anpassat oss efter omständigheterna och funnit nya uppfinningsrika vägar att nå er, kära publik, med vår konst. Nu ser vi med entusiasm och upprymdhet fram emot säsongen 2022/2023 – en ambitiös säsong full av nya äventyr och utmaningar.

Vi fortsätter den nyfikna, kreativa dialogen med publik och konstnärliga samarbetspartner, där vi strävar efter att presentera dansverk med hög konstnärlig integritet. Danskonst som tar både oss och er med på en fysisk och intellektuell resa.

Med våra internationella turnéer vidgar vi horisonten och utforskar nya områden. Taiwan och Sydkorea är några av de länder som vi kommer att besöka för första gången. Vi återvänder också till platser vi besökt tidigare, som Théâtre National de Chaillot i Paris och Sadler’s Wells i London.

Danssäsongen öppnar med ett fåtal föreställningar av en av våra största framgångar någonsin: Damien Jalets Skid, i kombination med samme koreografs senaste styrkeprov, Kites.

Vi är oerhört stolta över att presentera ett samarbete med Alexander Ekman. Denne internationellt efterfrågade och mångfaldigt prisbelönte svenske koreograf, känd och älskad för sina storskaliga, humoristiska verk, skapar Hammer, en helkväll som involverar hela GöteborgsOperans Danskompani.

Ytterligare en kritikerrosad svensk koreograf, Johan Inger, gör oss sällskap. Han anlitas av danskompanier världen över och skapar hos oss ett av verken kväll som delas med Imre och Marne van Opstal. Dessa båda syskon är stigande stjärnor inom den samtida dansen som utvecklat ett egensinnigt, eklektiskt och teatralt rörelsespråk.

Under säsongen blir det också efterlängtad premiär för 12 songs, där koreografen Kenneth Kvarnström omvandlar den utsökta artisten Ane Bruns sånger till dans. Vi är otroligt glada över att äntligen, efter flera år av ändrade planer, kunna genomföra 12 songs – med Ane Brun själv på scen tillsammans med Göteborgs­Operans Danskompani och med GöteborgsOperans Orkester i diket.

Astronaut, Carl Olof Bergs dansverk för en ung publik, gjorde ett segertåg genom göteborgska klassrum hösten 2021. Efterfrågan på en återkomst är stor och vi är glada att kunna göra en ny turné i Västra Götaland under säsongen. Dansarna gör barnen sällskap i deras klassrum för en inspirerande utfärd i rymden.

Skapa Dans fortsätter att bjuda in individer och grupper, barn och vuxna till att delta i projekt, föreställningar och aktiviteter med våra dansare. Deltagande, tillgänglighet, ömsesidigt lärande och utbyte står i centrum för dessa möten.

Vid sidan av alla föreställningar fortsätter vi också dialogen med er, kära publik, genom öppna repetitioner, eftersnack, samtal, fysiska introduktioner med mera.

I en ständigt föränderlig värld förblir dans ett universellt språk som tar oss bortom det tänkbara. Välkommen att utforska dansens möjligheter tillsammans med oss!

Katrín Hall
Konstnärlig chef GöteborgsOperans Danskompani