Gå till sidans huvudinnehåll

GöteborgsOperan ska vara en nyskapande mötesplats i rörelse som väcker engagemang och upptäckarlust. I innovationsprojektet med arbetsnamnet GO XploreART vill vi ta reda på hur ny teknik kan hjälpa oss att nå ut med vår scenkonst till ännu fler - via skärmen. På samma gång kan vi öka tillgängligheten, vidga deltagandet och sänka trösklarna.

Vi vill ge projektet internationell lyskraft och att det ska utforma och att det ska utveckla den digitala scenkonsten i stort.

Digital scenkonst – så här kan det se ut och upplevas

Under våren 2022 påbörjade vi ett lärande projekt där vi har skapat en av scenerna ur dansverket Here not here till en virtuell scen. Med hjälp av filmtekniken motion caption har vi filmat dansare i GöteborgsOperans Danskompani och skapat avatarer. Tack vare VR-glasögon med den senaste tekniken kommer betraktaren riktigt nära dansarna inne i en glaslabyrint och genom att föreställningen kan upplevas från olika vinklar – om och om igen.

Resultatet visade vi upp under premiären av Here not here men det är också möjligt att ta med delar av föreställningen digitalt på kommande turnéer.

Projektet syftar till att utforska digital scenkonst ur ett konstnärligt perspektiv samtidigt som vi bland annat lär oss hur digitala verktyg skulle kunna frigöra repetitionstid på scen genom att scenografin går att visualisera utan att bygga upp den rent fysiskt.

Här har vi haft glädjen att jobba med en rad experter då detta är ny mark för oss. Tack till Västra Götalandsregionen:s digitaliseringsstab, Göteborg & Co, Visual Arena, Atvis samt Gorki Glaser-Müller för ett riktigt spännande samarbete.

Kultur ❤ Näringsliv när det är som bäst!

Så här såg det ut när dansarnas rörelser spelades in med motion capture-teknik så de kunde förvandlas till avatarer i VR.

Nyfiken?

Vill du veta mer om vilka möjligheter som finns, kontakta oss gärna via länken nedanför.

Bli partner