Gå till sidans huvudinnehåll

1. GöteborgsOperan når en stor och bred publik. 2017–2019 lockade vi varje år över 300 000 besökare, vilket totalt motsvarar mer än tolv fullsatta Ullevi.

2. Säsong 2022/2023 ger GöteborgsOperan totalt 453 föreställningar, samt över 50 andra publika aktiviteter. 180 av föreställningarna är inbokade i Västra Götaland på scener utanför huset i Göteborg.

3. Varje vecka erbjuder GöteborgsOperan kostnadsfri körverksamhet för cirka 100 barn och ungdomar – ett av många deltagar- och medskapandeprojekt inom ramen för avdelningen Skapa. Under 2021 inledde GöteborgsOperan ett långsiktigt samarbete med Rädda Barnen, med syfte att ge fler tillgång till kultur och husets verksamhet.

4. GöteborgsOperan har en självförsörjningsgrad över genomsnittet för jämförbara institutioner. För Stora scenen-föreställningar erbjuder vi ordinariebiljetter från 150 kronor, barnbiljetter från 75 kronor, rabatter för unga under 28 år, studenter och pensionärer, samt många aktiviteter med fri entré.

5. GöteborgsOperan arbetar för hållbarhet, jämställdhet och mångfald. Vår restaurang är Svanen-märkt och på taket har vi solceller. I vår uppsättning av Nibelungens ring 2018–2021 arbetade husets alla avdelningar för att hitta nya lösningar för mer hållbar scenkonst – ett helhetsgrepp som är unikt i världen. År 2022 nominerades GöteborgsOperan, som ett av sex operahus i världen, till prestigefulla International Opera Awards i kategorin ”Sustainability”.

6. Vår repertoar är bred. Vi blandar populära titlar med sådana som spelas mer sällan, nyskrivna verk med välkända klassiker. Du kan uppleva musikal, opera, samtida dans och konserter i föreställningar av internationella och svenska upphovspersoner.

7. En del av vårt uppdrag är att visa vad Västra Götaland kan erbjuda genom internationella turnéer. Säsongen 2022/23 möter vi ny stor publik i bland annat Frankrike, Storbritannien, Taiwan och Sydkorea.

8. GöteborgsOperan har de resurser som krävs för att skapa scenkonst av högsta kvalitet. Här arbetar tiotals sångsolister, 40 dansare, orkester med 86 musiker och operakör med 46 sångare. Scenografier, kostymer, peruker, rekvisita med mera skapas i verkstäder i huset. Totalt finns 90 yrken representerade bland medarbetarna som kommer från ett 30-tal olika länder.

9. De allra flesta som besöker oss berättar i undersökningar att de är mycket nöjda med sin upplevelse och sitt besök. Nio av tio planerar att komma tillbaka redan inom ett år.

10. ”Världsklass rakt igenom” (Aftonbladet), ”Det närmaste vi kommer West End i Skandinavien” (Norska Dagbladet) och “En felfri ensemble” (Tanz)*. GöteborgsOperan är mångfaldigt prisbelönt och uppsättningarna väcker recensenters förtjusning både inom och utanför Sveriges gränser. 2019 var GöteborgsOperan ett av totalt sex operahus i världen som nominerades till ”Opera Company” i prestigefulla International Opera Awards 2019 – som brukar kallas operavärldens Oscar.

* om operan Orfeus och Eurydike 2014, musikalen Kristina från Duvemåla 2014 och danskvällen S&S 2018.