Gå till sidans huvudinnehåll
Opera

Viva la mamma

Opera i två akter av Gaetano Donizetti (1797–1848). Ny svensk text Claes Eriksson.

Operasatir med ny svensk text och regi av Claes Eriksson.

 • Längd

  Ca 2 timmar, inkl. 1 paus

 • Scen

  GöteborgsOperan, Stora scenen

 • Genre

  Opera

 • Språk

  Svenska. Textas på svenska och engelska.

 • Pris

  150–690 kr

 • Tillgänglighet

Köp biljetter

När den sköna konsten faller, tappar ansikte och braller, kan man rädda den med skvaller.

Det stora operahuset ska sätta upp en dramatisk opera om kärlek i det romerska rikets topp. Regissören och producenten har de allra bästa intentioner, men har inte räknat med sångarnas … låt oss säga, inåtvända fokus. Repetitionerna brakar samman när var och en i ensemblen vill stå i centrum – av handlingen, på scenen och affischen. När andrasopranens mamma, Agata – en auktoritet med lite för starkt självförtroende för sin kapacitet, stormar in och kräver att dottern ska få en glamourös roll säger halva ensemblen upp sig. Fiaskot närmar sig i takt med att kassan sinar. Men Agata vet att ”när den sköna konsten faller, tappar ansikte och braller, kan man rädda den med skvaller.” Hon har samlat all sin erfarenhet om branschen i en skandalbok och fått ett saftigt förskott från förlaget. Kanske kan pengarna komma till nytta nu?

Donizettis underhållande och eleganta Viva la mamma ironiserar över svårigheter som kan uppstå inför en operapremiär och parodierar de klassiska operakaraktärerna. För regi och ny svensk text står Galenskaparnas Claes Eriksson – regissör, manusförfattare, revyartist, skådespelare och kompositör – som nu tar sig an sin första operauppsättning. Som han själv säger: ”Eftersom jag redan fått göra allt jag drömt om, sysslar jag numera enbart med sådant jag aldrig kunnat drömma om.”

Viva la mamma, en av Donizettis tidiga operor, var från början en enaktare med titeln Le convenienze ed inconvenienze teatrali (1827), ungefär ”Passande och opassande på teatern”, som Donizetti själv utökade till en tvåaktare. Den föll i glömska under ett sekel men har sedan återkomsten på 1960-talet varit populär på internationella scener under den mer slagkraftiga titeln Viva la mamma.

Gunilla Coriander (prima donna)Kerstin Avemo
Tobias Coriander (Gunillas make)Mattias Ermedahl
Lovisa Geller (seconda donna)Mia Karlsson
Agata Geller (Lovisas mamma)Åke Zetterström
Gabriella Vallinder (mezzosopran)Ann-Kristin Jones
Mölleman ”Mölle” Williamsen (tenor)Viktor Johansson
Alfredo Madralli (regissör)Mats Persson
Åke Mörk (producent)Henrik Andersson

Introduktioner

En timme före varje operaföreställning på Stora scenen håller vi en introduktion till kvällens verk för dig som ska gå på föreställningen. Introduktionerna tar cirka 20 minuter och hålls på Lilla scenen. Begränsat antal platser.

OBS! Ingen introduktion vid premiären.

Läs mer om våra introduktioner, samtal och öppna repetitioner här

Spelplan

Inga träffar